De voordelen van een duurzamere woning

Wooncomfort en lagere lasten zijn veelgehoorde reden voor verduurzaming. Met een goed geïsoleerde woning verlies je minder warmte door kieren. Hierdoor is het sneller behaaglijk in huis en koelt het minder snel af. In combinatie met goede ventilatie draagt een goed geïsoleerde woning ook nog eens bij aan een gezonde leefomgeving. Doordat je minder warmte verliest, hoef je minder te stoken. Dit is goed voor je energierekening. Daarnaast zijn duurzame woningen ook een stuk gewilder bij huizenkopers, waardoor uw woning flink in waarde stijgt. Uiteraard moeten we ook de maatschappelijke voordelen niet vergeten. Met een beter geïsoleerd huis draag je bij aan een gezonder klimaat.

Waarom een duurzame lening

Het verduurzamen van je woning is niet goedkoop, zeker als je het direct grondig wilt aanpakken. Wie zijn spaargeld hier niet (volledig) aan wilt besteden, kan een duurzame lening afsluiten. Zo kun je toch genieten van een lagere energierekening en een comfortabel huis zonder direct al je spaargeld kwijt te zijn.

Wat is een duurzame lening?

Met een duurzame lening besteed je het geleende geld aan energiebesparende maatregelen voor je woning. Bij gemeenten of instanties kun je soms een duurzaamheidslening afsluiten tegen gunstige voorwaarden. Hieraan zijn wel vaak specifieke voorwaarden verbonden. Bij Becam gelden deze voorwaarden niet en kun je geld lenen tegen de meest gunstige rente. Dat maakt de duurzame lening van Becam een stuk aantrekkelijker!

Mogelijkheden voor duurzaam lenen

Met een duurzame lening kun je bijvoorbeeld de volgende maatregelen nemen om je woning te verduurzamen:

  • Zonnepanelen laten installeren;
  • Isoleren van je woning. Denk hierbij aan: Dak-, spouwmuur-, vloerisolatie en het laten plaatsen van hr ++(+) glas;
  • Cv vervangen door (hybride) warmtepomp;
  • Het plaatsen van een zonneboiler.

Stappenplan duurzame lening

Voor je een duurzame lening aanvraagt, is het goed te bedenken wat je wilt gaan verduurzamen en wat dat globaal kost. Volg dit stappenplan om te bepalen of je een duurzame lening nodig hebt.

  • Bepaal wat je wilt verduurzamen

Allereerst is het goed om te bepalen wat je aan je woning wilt verduurzamen? Een deel kun je zelf nagaan, zoals checken of er sprake is van dubbel glas en controleren of het veel tocht in de woning. Daarnaast kan je ook het energielabel van je woning raadplegen. Als deze vrij recent is gemaakt vind je vaak aanbevelingen terug over verduurzaming. Uiteraard kun je ook je een energieadviseur inschakelen voordat je een duurzame lening aanvraagt.

  • Bepaal je budget

Bedenk vooraf wat je maximaal kwijt wilt zijn aan verduurzaming van je woning. Zo heb je een duidelijk kader waarbinnen je kunt werken. Bedenk ook hoe je dit kunt financieren. Met spaargeld of met een duurzame lening? Via deze tool kun je berekenen wat je maximaal duurzaam kunt lenen.

  • Inventariseer de kosten en de mogelijke subsidies

Het verduurzamen van je woning kan best duur zijn. Daarom is het goed om vooraf te kijken wat dit gemiddeld kost. Op basis van gegevens van onder andere Milieu Centraal vind je hieronder een overzicht van de kosten waar je al snel mee te maken krijgt, en hoeveel subsidie jij hiervoor kan krijgen.

Verduurzamende maatregel Kosten Subsidie 2022
Hybride warmtepomp zonder nieuwe cv-ketel € 6.000 € 1.950 – € 3.000
Hybride warmtepomp met nieuwe cv-ketel € 8.000 € 1.950 – € 3.000
Volledige elektrische warmtepomp (lucht) € 12.000 €1.950 – € 3.750
Volledige elektrische warmtepomp (bodem) € 26.500 € 3.750 – € 5.100
Isoleren schuin dak bij een verwarmde zolder (met oppervlakte van 62 m2 en rc-waarde 4) € 4.400 € 1.900
Vloerisolatie begane grond (met vloeroppervlakte van 46m2 en rc-waarde 3,5) € 1.500 € 500
Spouwmuur isolatie (met oppervlakte van 98 m2 en rc-waarde 1,7) € 2.400 € 800
Vervangen enkelglas door HR++ glas (met raamoppervlakte van 24 m2 en U-waarde 1,2) € 3.800 € 1.300
6 zonnepanelen* € 4.000
10 zonnepanelen* € 6.000
Zonneboiler € 2.500 – €4.300 € 850 – € 2.000

* Er is geen subsidie meer mogelijk. Wel kun je btw terugvragen. Vanaf 2023 vervalt de btw op zonnepanelen, waardoor je die niet meer terug hoeft te vragen. 

  • Bepaal de volgorde waarop je wilt verduurzamen

Na het bepalen van je budget en een inventarisatie van de kosten is het belangrijk om de volgorde van de verduurzaming in kaart te brengen. De volgorde is namelijk heel belangrijk. Zo is een warmtepomp voornamelijk geschikt in een goed geïsoleerde woning. Doorgaans wordt er bij verduurzaming van buiten naar binnen gewerkt. De meeste warmte gaat verloren door het dak, gevels en de vloer. Daarom is beginnen met isoleren het handigst. Als het dak geïsoleerd is, kun je zonnepanelen plaatsen.

  • Offertes opvragen

Als je eenmaal weet wat je wilt verduurzamen is het tijd om offertes voor een duurzame lening op te vragen. Doe dit bij verschillende aanbieders zodat je goed prijzen kunt vergelijken. Bedenk ook of je zelf dingen aan kunt pakken. Het isoleren van een vloer hoeft niet moeilijk te zijn, als dit vanuit de kruipruimte kan. Je moet alleen wel werken in een donkere en mogelijk vochtige ruimte. Daarnaast ontvang je geen subsidie als je zelf aan de slag gaat.

  • Financiering regelen met duurzame lening Becam

Na het opvragen van de offertes heb je een duidelijk beeld wat je kwijt bent voor de verduurzaming van je woning. Heb je onvoldoende spaargeld of wil je lenen voor de verduurzaming? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte voor een duurzame lening via Becam op!

Wat zijn de kosten voor een duurzame lening

Via Becam ben je geen extra kosten kwijt voor het aanvragen en afsluiten van een duurzame lening. Je betaalt alleen de rente en aflossing gedurende de looptijd van de lening. Dit maakt de duurzame lening extra voordelig en zorgt ervoor dat jij je geen zorgen hoeft te maken over extra kosten.

Ook jouw woning verduurzamen en bijdragen aan een beter milieu? Vraag dan snel een duurzame lening van Becam aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen