Geld lenen met BKR

BKR is de afkorting van Stichting Bureau Krediet Registratie. Stichting BKR is in 1965 opgericht door de Nederlandse banken en andere geldverstrekkers. Leningen van ruim 11 miljoen Nederlandse consumenten staan geregistreerd in het BKR-register. Hoe werkt geld lenen met BKR? Becam geeft tekst en uitleg.

Wanneer krijg je een BKR registratie?

Veel mensen weten niet dat een lening al snel een BKR-registratie tot gevolg heeft. Bijvoorbeeld na het afsluiten van een mobiel abonnement. Het gaat om leningen die zijn afgesloten voor een bedrag groter dan 250 euro en een looptijd van één maand of langer. Deze BKR regels gelden ook voor een zakelijk krediet met persoonlijke aansprakelijkheid van meer dan 1000 euro. De geldverstrekker is degene die de lening bij het BKR registreert. Voor alle duidelijkheid, minileningen met een looptijd korter dan 1 maand worden niet in het BKR opgenomen. Een lening afsluiten met een hoger bedrag of langere looptijd zonder dat deze bij het BKR geregistreerd wordt, is niet mogelijk. Het is namelijk verplicht voor een Nederlandse kredietverstrekker om een lening nadat deze eenmaal is afgesloten te registreren.

Voorbeelden van leningen die bij het BKR worden geregistreerd:

 • Roodstanden op de betaalrekening
 • Doorlopend krediet of Persoonlijke lening
 • Private (auto)lease
 • Telefoonabonnement waarbij het toestel gespreid wordt betaalt
 • Koop op afbetaling groter dan 250 euro
 • Hypotheken van woningen bestemd voor de verhuur
 • Restschuld die overblijft bij de verkoop van het huis

Uitzonderingen geld lenen en BKR-registratie

Er zijn een paar uitzonderingen, niet alle leningen worden BKR geregistreerd. Het afsluiten van je eerste hypotheek komt bijvoorbeeld niet in het BKR-register terecht. Kun je echter 3 maanden achter elkaar niet voldoen aan de betaling van je eerste hypotheek, dan wordt je betalingsachterstand wel negatief geregistreerd. Standaard wordt deze lening in het kadaster geregistreerd en niet op het BKR. Hetzelfde geldt voor een studielening of onderhandse lening.

Leningen zonder BKR-registratie:

 • Eerste hypotheek
 • Minilening of flitskrediet met een looptijd korter dan 1 maand
 • Studieleningen (DUO)
 • Achterstanden in betaling bij belastingdienst, zorgverzekeraars, energiemaatschappijen of huurachterstanden bij woningcorporaties
 • Onderhandse leningen bij familie of vrienden

Geld lenen met een BKR registratie

Geld lenen met een BKR registratie is heel goed mogelijk. Het overgrote deel van de mensen staat namelijk positief geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Zolang je BKR registratie positief is, heeft dit geen negatieve gevolgen op je lening. Je hebt een positieve BKR registratie als je een lening hebt uitstaan en deze keurig volgens afspraak afbetaalt. De lening is dan automatisch geregistreerd bij het BKR door de geldverstrekker. Wanneer je de lening zoals afgesproken betaalt is dat een positief signaal voor kredietverstrekkers. Je hebt in dat geval een betrouwbaar kredietverleden. Over het algemeen is geld lenen met een BKR dan juist goed mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijke lening.

Geld lenen met een negatieve BKR-registratie

Geld lenen met BKR is lastiger worden als deze negatief is. Een negatieve BKR registratie wordt ook wel BKR-codering genoemd. Je krijgt een negatieve BKR registratie als je drie maanden achterstand hebt met het betalen van bijvoorbeeld je hypotheek. Kredietverstrekkers kijken altijd naar een eventuele (negatieve) BKR codering. De volgende codes geven de ernst van de betalingsachterstand aan:

 • A1: codering: betalingsachterstand met betalingsregeling
 • A2: betalingsachterstand en lening is direct opeisbaar
 • A3: betalingsachterstand met afspraken die met de schuldeiser gemaakt zijn
 • A4: betalingsachterstand maar je bent niet bereikbaar
 • H: herstel (geen schulden)

Bij codering A2 t/m A4 is geld lenen met de BKR onmogelijk. Bij een A1 codering hangt het van de kredietverstrekkers af, de meesten zullen het afsluiten van een lening niet toestaan. Een H-codering duidt op herstel. Soms kun je met die BKR-codering geld lenen, soms niet. Dit hangt van de regels af die de geldverstrekker hanteert. Nadat de herstelcode is geplaatst, blijft deze nog vijf jaar zichtbaar.

Hoe lang blijft een BKR-registratie zichtbaar?

Zolang de lening loopt blijft deze geregistreerd bij het BKR. Zelfs na het aflossen van de lening ben je er nog niet vanaf. Na de einddatum van de lening blijft de BKR-registratie nog 5 jaar zichtbaar, evenals de eventuele codering. Zodra de achterstand is hersteld en voorzien van een H-codering is deze nog 5 jaar zichtbaar. Ook wanneer de achterstand is hersteld of de lening in zijn geheel is afbetaald, geldt de termijn van 5 jaar.

Hoe zie je of je een negatieve BKR registratie hebt?

Je kunt gemakkelijk online je BKR registratie opvragen. Dit doe je online via de website van het BKR. Hier identificeer je jezelf op, zodat al jouw gegevens privé blijven en niemand anders hierbij kan. Lees hier alles over in ons blog over het opvragen van een BKR.

Dit is waarom je soms geen lening kunt afsluiten

In sommige situaties kan je met een negatieve BKR notering geen geld lenen. Waarom is dit? Dit doen kredietverstrekkers om jou en zichzelf te beschermen. Heb je bijvoorbeeld een betalingsachterstand, dan is de kans groot dat je geen nieuwe lening kunt afsluiten. De bank wil liever geen geld lenen aan klanten die in het recente verleden betalingsproblemen hebben gehad of daar nog mee kampen. Voor de bank is dit een te groot risico, en als je al in de problemen zit is het ook belangrijk om niet nog dieper in de problemen te komen.

Heb je inmiddels een betalingsregeling getroffen of is er sprake van herstel? Dan moet jij jezelf bewijzen. Gedurende vijf jaar moet je aantonen dat je niet opnieuw in betalingsproblemen komt. Dankzij een BKR registratie voorkomt de kredietverstrekker dat je te veel leent of een lening mogelijk niet kunt terugbetalen. De BKR registratie is er dus voor jezelf en voor kredietverstrekkers.

Herstelcodering toch mogelijk?

Eén van onze partnerbanken heeft recent de mogelijkheden voor klanten met een herstelcodering en een nu aantoonbaar goed betaalgedrag verruimd. Dit is positief voor geld lenen met een BKR. Heb je een herstelcodering en ben je al enige tijd in staat om weer goed aan je verplichtingen te voldoen? De geldverstrekker is bereid om de mogelijkheden tot het afsluiten van een lening met BKR te bekijken. Graag helpen we je bij Becam met het bekijken van de exacte mogelijkheden. Vraag hiervoor een vrijblijvende offerte op.

Een nieuwe lening aanvragen met BKR

Bij Becam vraag je heel eenvoudig een nieuwe lening aan of sluit je een bestaande lening over. Bij elke lening aanvraag kijken wij en de kredietverstrekker naar jouw eventuele BKR registratie. Heb je leen-ervaring en positief betaalgedrag, dan is de kans groot dat wij een voordelige offerte kunnen uitbrengen. Is er sprake van een achterstand? Dan kunnen we in bepaalde gevallen en onder voorwaarden een offerte uitbrengen. Binnen enkele uren na het aanvragen van een vrijblijvende offerte weet je al waar je aan toe bent en in hoeverre je geld kunt lenen.

Net als altijd is voorkomen beter dan genezen. Probeer een BKR registratie te vermijden en betaal je leningen netjes per maand terug. Becam legt je graag uit hoe de maandlasten zijn opgebouwd, hoe hoog de rente is en hoe terugbetaling werkt. Neem hiervoor contact met ons op.

Vrijblijvende offerte aanvragen