Samenwonen en geldzaken

Ben je getrouwd of woon je samen op hetzelfde adres, en wil je een lening afsluiten, dan zijn jullie beiden verantwoordelijk voor die lening. Samen een lening aanvragen, betekent samen de leenovereenkomst met de bank tekenen. Wil je apart van elkaar een lening aangaan dan is dat mogelijk als je bijvoorbeeld geen gezamenlijke financiële huishouding voert.

Wat als een van jullie al een lening heeft (en de ander niet)

Ga je alleen een lening aan, dan ben jij daar alleen verantwoordelijk voor. Ga je vervolgens samenwonen, dan verandert er niets aan deze lening. Het verandert wel wanneer jullie hier afspraken over maken in een samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap aangaan of gaan trouwen.

Geld lenen en samenwonen? Kies voor een persoonlijke lening

Veel mensen kiezen voor een persoonlijke lening wanneer zij geld lenen omdat ze gaan samenwonen. Deze persoonlijke lening kenmerkt zich door een vaste rente en looptijd, zelfs wanneer de marktrente zou stijgen. Dat is fijn, want je weet wat je elke maand betaalt en dit kun je meenemen in je vaste lasten.

Dankzij de persoonlijke lening heb je het geld in één keer op de rekening. Geld lenen en samenwonen is hiermee dichterbij dan je denkt. Bij Becam mag je altijd tussentijds boetevrij aflossen, handig wanneer er wat extra geld vrijkomt.

Alternatief om geld te lenen als je gaat samenwonen

Naast de persoonlijke lening is er ook het doorlopend krediet. Dit is een leenvorm waarbij je reeds afgeloste bedragen opnieuw mag opnemen (tot aan de maximale kredietlimiet). Het doorlopend krediet als lening is alleen handig wanneer je in de toekomst vaker geld nodig hebt. De rente en looptijd staan bij het doorlopend krediet niet vast, dit is belangrijk om rekening mee te houden.

Geld lenen met huis als onderpand

Het is niet mogelijk om je eigen huis als onderpand voor de geldlening te gebruiken. Wel kun je gebruik maken van ons WOZ-krediet. Dit is een doorlopend krediet dat alleen door woningeigenaren kan worden afgesloten. Je krijgt als huiseigenaar vaak en lage rente omdat je de bank meer zekerheid biedt. Het voordeel daarvan is weer dat je een hoger bedrag kunt lenen.

Lenen en terugbetalen, hoe werkt het?

Een lening is zo geregeld. Hierna beginnen jullie met het aflossen van de lening. Dit gebeurt via maandelijkse termijnen waarbij het maandbedrag vaststaat. Deze afspraken gelden zowel bij een persoonlijke lening als bij het doorlopend krediet. Dankzij vaste maandbedragen weet je vooraf waar je aan toe bent. Handig, want zo kunnen jullie vooraf berekenen of deze manier van geld lenen en samenwonen ook echt bij jullie past. Het bedrag dat jullie maandelijks terugbetalen moet per maand wel van een rekening komen, het bedrag kan dus niet geplitst worden en maandelijks door twee rekeningen worden betaald.

Wat als je niet meer samenwoont

Gaan jullie onverhoopt uit elkaar, dan heeft dat helaas ook gevolgen voor jullie financiële zaken. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, worden zowel de bezittingen als de schulden op basis van een gelijke verdeling gedeeld. Ondanks die gelijke verdeling blijven jullie 100% hoofdelijke aansprakelijkheid voor de gehele lening. Denk dus goed na over dit soort geldzaken na wanneer jullie afspraken maken als jullie gaan samenwonen en dit vastleggen.

Het is ook mogelijk om de lening te splitsen. In dat geval worden twee nieuwe leningen aangegaan waarmee de oude lening wordt ingelost.

Geld lenen bij Becam

Een financiering regel je online bij Becam. Via de ‘mijn omgeving’ vraag je geheel gratis een of meerdere offertes aan. Het is altijd verstandig om meerdere offertes met elkaar te vergelijken, je gaat immers voor de laagste rente en de beste voorwaarden. We werken samen met verschillende banken (kredietaanbieders) die de laagste rentetarieven hanteren. Zo kunnen jullie voordelig geld lenen en samenwonen.

Ga slim met geldzaken om; los tussentijds boetevrij af

Bij Becam kun je voordelig tegen de laagste rente lenen. Tussentijds de geldlening aflossen is altijd boetevrij, hoeveel je ook aflost. Dankzij de persoonlijke lening van Becam kun je zelfs spaargeld achter de hand houden dat je aan andere zaken kunt besteden.

Vrijblijvende offerte aanvragen