Wat kost een auto per maand?

dinsdag 12 maart, 2024

Een eigen auto voor de deur biedt alle vrijheid om van A naar B te komen. Die flexibiliteit is niet gratis. Reken naast de kosten voor de eenmalige aanschaf op verschillende maandelijkse kosten. Voorbeelden zijn onderhoud, wegenbelasting en brandstof. Wat kost een auto per maand in de praktijk? We schetsen diverse scenario’s. 

In deze blog nemen we zowel de vaste maandelijkse kosten als de variabele kosten mee. Voor een inschatting wordt de richtlijn van het Nibud aangehouden.

Vaste kosten auto

Autoverzekering

Iedereen die een auto op zijn naam laat schrijven heeft in Nederland een autoverzekering nodig. Deze verplichting geldt voor de WA-dekking, waarbij schade aan anderen is gedekt. Zonder autoverzekering de weg op gaan is niet aan te raden. Maak je in die situatie schade, dan riskeer je een forse schadevergoeding voor eigen rekening. Daarnaast kun je een boete krijgen bij een controle. Zowel de politie als de RDW controleren hierop.

Naast de verplichte WA-dekking heb je de keus om jouw auto beperkt casco of allrisk te verzekeren. Daarbij is all-risk de meest uitgebreide en meteen ook de duurste dekking. Heb je een oudere auto, bedenk dan goed of de kosten van een uitgebreide autoverzekering wel opweegt tegen de eventuele rekening na schade. De gekozen dekking is niet de enige factor. Bepalend voor de premie is ook:

  • Het type auto
  • Het aantal schadevrije jaren
  • Het aantal kilometers dat je verwacht te rijden
  • Je leeftijd
  • Je woonplaats

Gemiddelde kosten autoverzekering compacte klasse: € 58,50
Gemiddelde kosten autoverzekering kleine middenklasse: € 73,00

Wegenbelasting

Voor het gebruik van het Nederlandse wegennetwerk betaal je motorrijtuigenbelasting. Deze belasting wordt geïnd door de Belastingdienst. Wat je precies maandelijks betaalt hangt vooral af van:

  • Het gewicht
  • Het type brandstof
  • Het type (zuinig of niet)
  • Je woonplaats

Gemiddelde kosten wegenbelasting compacte klasse: € 39,00
Gemiddelde kosten wegenbelasting kleine middenklasse: € 63,00

Variabele kosten auto

Onderhoud en reparatie

Of je nu een nieuwe of een oudere auto hebt, niemand ontkomt aan onderhoud en reparaties. De kosten voor onderhoud maak je niet alleen om pech onderweg te voorkomen. Bij goed periodiek onderhoud aan je auto verliest deze minder snel zijn waarde. Veel garages bieden voor onderhoud een kleine of grote beurt aan.

Vooral de kosten van reparaties hangen sterk af van de leeftijd en de staat van de auto. Hoe ouder de auto, hoe groter de kans op  stijgende reparatiekosten. Hier tegenover staat dat de gemiddelde aanschafprijs van oudere auto’s wel lager ligt.

Gemiddelde kosten onderhoud compacte klasse: € 51,00
Gemiddelde kosten onderhoud  compacte kleine middenklasse:  € 67,00

APK-keuring

Los van onderhoud waar je zelf voor kiest, moet je auto gekeurd worden door een daarvoor bevoegde garage. De kosten voor deze APK kunnen per garage verschillen. Moet er iets gerepareerd worden omdat je anders de weg niet meer op mag met het voertuig? De kosten hiervoor worden bij de keuringskosten opgeteld.

Brandstof

Een liter benzine tanken kost minder dan een liter diesel. Dan toch maar een dieselauto kopen dan? Dat is iets te kort door de bocht. De wegenbelasting is namelijk ook hoger voor een dieselauto. Welke optie het voordeligst is, ligt mede aan het aantal kilometers dat je per jaar aflegt. De meeste mensen zijn qua kosten beter af met een benzineauto.

Naast benzine en diesel is elektrisch rijden populairder geworden in de afgelopen jaren. Net als bij iedere andere auto betaal je meer naarmate je meer kilometers maakt. Per maand is elektrisch rijden voordeliger, mede vanwege verschillende fiscale voordelen. Wel moet je voor de toekomst rekenen op een beperking van deze fiscale mogelijkheden.

Gemiddelde kosten brandstof compacte klasse:  € 90,00
Gemiddelde kosten brandstof kleine middenklasse:  € 123,00

Afschrijving op nieuwwaarde

Ieder gereden kilometer neemt een klein hapje uit de waarde van je auto. En zelfs al laat je jouw auto het hele jaar in de garage staan, wordt de auto minder waard vanwege zijn toenemende leeftijd. Een nieuwe auto neemt sneller in waarde af dan een tweedehands model, die al een deel van zijn waarde heeft ingeleverd.

Gemiddelde kosten afschrijving compacte klasse: € 41,00
Inschatting Nibud kleine middenklasse: € 55,50

Veelgestelde vragen kosten auto

Wat kost een auto per jaar?

Tot nu toe hebben we vooral de vraag ‘wat kost een auto gemiddeld per maand’ beschreven. Wat ben je gemiddeld per jaar kwijt aan het hebben van een auto. Dit hangt sterk af van het gebruik van je auto. Zit je dagelijks op de weg of gebruik je de auto met name op zaterdag voor de boodschappen? Gemiddeld kun je bij de kleinste categorie auto’s rekenen op gemiddeld 22,3 cent aan variabele kosten per kilometer. Dit loopt in stappen op tot 30,6 cent per kilometer voor de duurdere auto’s. Vaste kosten heb je sowieso, ongeacht het gebruik. Deze kosten kun je begroten in een bandbreedte van €184 tot €391, afhankelijk van het type auto.

Nieuw of tweedehands?

Met een nieuwe auto krijg je minder snel te maken met reparaties. Bovendien is het goed onderhouden minder werk bij een auto die vers van de dealer komt. Toch is een nieuwe auto gemiddeld duurder in gebruik. Dit heeft alles te maken met de eerder genoemde afschrijving. De waarde van een auto neemt sneller af dan dat de kosten voor reparaties stijgen. Goed om rekening mee te houden als je voor de keus staat voor nieuw of tweedehands.

Auto leasen of kopen?

Een alternatief voor het kopen van een auto is er één leasen. Dit is niet automatisch de voordeligste optie. Wel heb je bij autolease meer zekerheid wat betreft de maandelijkse kosten. Zeker als het om een leasecontract gaat waarbij wegenbelasting, onderhoud, reparaties onder voorwaarden zijn inbegrepen. Moet er meer aan de auto gerepareerd worden dan gedacht? Dit risico is in die situatie voor de leasemaatschappij. Jij betaalt nog steeds het overeengekomen maandbedrag.

Lenen bij een kredietaanbieder of bij de dealer?

Tot medio 2019 boden veel autodealers een auto met een financiering van 0 procent rente aan. Misleidend, want een lening zonder rente bestaat niet. Tenminste, niet bij de autodealer of een kredietaanbieder. Om misleiding te voorkomen heeft de AFM in 2019 besloten dat een renteloze autofinanciering niet meer mag.

Wat mag dan nog wel? Autodealers mogen een autofinanciering met een lage rente aanbieden. Deze rente mag echter niet meer op 0% of hier vlakbij liggen. Dus ook niet een auto met 0,5% rente. Houd er rekening mee dat geld lenen altijd geld kost, bij een auto met 0% rente kreeg je te maken met verborgen kosten. Het leek dan alsof je geld leende zonder rente, maar deze rente was verwerkt in andere kosten.

Het lijkt zo makkelijk, een auto bij de autodealer kopen en hier ook gelijk je autofinanciering afsluiten. Vooral wanneer deze adverteert met “auto 0 procent rente”. Goed, dit laatste mag niet meer, maar nu blijft het aantrekkelijk om die financiering bij de autodealer te nemen.

Dit soort autofinancieringen kunnen vaak een stuk duurder zijn dan wanneer je een lening bij een bank afsluit. Wie voor een persoonlijke lening bij een andere kredietaanbieder dan de autodealer gaat, is enkele tientjes per maand voordeliger uit. Op de eindstreep kan het hier om een flinke besparing gaan.

Lees voor meer informatie ons blog over 0 procent lening voor auto’s.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl