Prinsjesdag; wijzigingen voor hypotheek en geld lenen

dinsdag 15 september, 2020

Goed nieuws voor kopers van een huis vanaf 2021! Vanaf 1 januari 2021 wordt de overdrachtsbelasting voor de aankoop van de eerste woning afgeschaft voor kopers tussen 18 en 35 jaar oud. Om de woningmarkt te stimuleren werd in 2011 de overdrachtsbelasting al verlaagd van 6% naar 2%. Om een eigen woning toegankelijker te maken voor starters wordt de overdrachtsbelasting nu helemaal afgeschaft.

Voor particulieren die al een koopwoning hebben en een nieuwe woning willen aankopen blijft een overdrachtsbelasting van 2% gelden. Ditzelfde geldt ook voor starters die ouder zijn dan 35 jaar.

Besparing 

In het tweede kwartaal van 2020 was de gemiddelde verkoopprijs van een woning € 335.000 euro. Door het afschaffen van de overdrachtsbelasting zal de starter van een woning 2% van de aankoopwaarde besparen, dit komt bij een woning van 335.000 euro neer op € 6.700,-

Mochten jullie net een woning hebben aangekocht of dit voor het einde van het jaar overwegen? Dan loont het om te kijken of je de woning vanaf 1 januari 2021 op jullie naam kunt zetten, je weet nu wat u hiermee kunt besparen.

Beleggers in onroerend goed 

Voor de aankoop van een tweede woning wordt de overdrachtsbelasting juist verhoogd van 2% naar 8%. Vooral beleggers worden hiermee geraakt. De laatste jaren waren beleggers erg actief met het aankopen van woningen om deze vervolgens te verhuren aan particulieren. Met de lage rente op spaartegoeden en deposito’s was een tweede woning een interessant alternatief. Door deze belastingverhoging is de verwachting dat beleggers terughoudender worden met het aankopen van woningen, hierdoor ontstaan er meer kansen voor starters.

Vakantiewoning

De laatste jaren is het aankopen van een recreatiewoning als tweede woning of het aankopen van een woning voor de kinderen fors in populariteit toegenomen. Ook voor deze aankopen geldt dat de overdrachtsbelasting wordt verhoogd van 2% naar 8%.

Bent u geïnteresseerd in het aankopen van een vakantiewoning dan is het te overwegen om dat dit jaar nog te doen, dus voor 31 december 2020 in verband met de lagere overdrachtsbelasting. Meer over het financieren van een vakantiewoning leest u hier.

Belastingen

Het belastingtarief in de eerste schijf wordt verlaagd van 37,35% naar 37,1%, daarnaast wordt de arbeidskorting verhoogd. Deze aanpassingen levert een belastingverlichting op waarvan de werkenden en gepensioneerden profiteren.

Spaarders en kleine beleggers krijgen een meevaller omdat het heffingsvrije vermogen wordt verhoogd van € 30.846,- naar € 50.000,- per belastingplichtige, hierdoor wordt er over een groter deel van het spaar- en beleggingsvermogen geen vermogensrendementsheffing gerekend. Mocht u een persoonlijke lening of een doorlopend krediet hebben dan kan de uitstaande schuld eerst in mindering worden gebracht op vermogen.

Verwachting voor de economie

De aankondigde wijzigingen leiden tot een verbetering van de koopkracht die varieert van 0,4% tot 1,2%. Gemiddeld komt de koopkrachtstijging uit op 0,8%

Voor 2021 verwacht het CPB dat de economie met 3,5% zal groeien. Daarnaast verwachten zij dat de werkeloosheid zal uitkomen op 5,9%, in 2019 was de werkeloosheid met 3,4% nog historisch laag.