Wanneer krijg je een BKR registratie?

woensdag 25 maart, 2020

Ruim 11 miljoen Nederlanders staan BKR geregistreerd. Wanneer krijg je een BKR registratie? Is dit bij geld lenen met een bepaald bedrag of wanneer je niet of te laat betaalt? In een aantal gevallen wordt je BKR geregistreerd.

Omschrijving van een BKR registratie

BKR staat voor (Stichting) Bureau Krediet Registratie. Dit bureau houdt van elk persoon in Nederland afgesloten kredieten bij. Het gaat hier niet alleen om een lening maar ook om creditcards, rood staan en kopen op afbetaling. Een hypotheek wordt niet geregistreerd, tenzij je de betalingsverplichting niet nakomt.

Wanneer krijg je een BKR registratie?

Alleen bij leningen vanaf € 250 word je BKR geregistreerd. Koop je een telefoon op afbetaling en kost het toestel meer dan € 250, dan krijg je al een BKR registratie. Dit kun je voorkomen door bij te betalen voor het toestel, totdat er minder dan € 250 nog openstaat.

In de volgende gevallen krijg je een BKR registratie:

 • consumptief krediet (lening)
 • roodstaan bij de bank
 • postorderkrediet
 • autolening
 • creditcard
 • private-lease auto
 • restschuld na verkoop van de woning

Voor zakelijke kredieten geldt dat dit BKR geregistreerd wordt wanneer je meer dan € 1000 leent.

Negatieve BKR registratie bij betalingsachterstand

Wanneer je vier maanden of langer je hypotheek niet betaalt, krijg je een BKR registratie. Hoe zit het bij betalingsachterstanden met betrekking tot overige leningen? Bij een (langdurige) betalingsachterstand krijg je een codering achter je BKR registratie. Er zijn verschillende coderingen:

 • A1 codering: betalingsachterstand met betalingsregeling
 • A2: betalingsachterstand en lening is direct opeisbaar
 • A3: betalingsachterstand met afspraken die met de schuldeiser gemaakt zijn
 • A4: betalingsachterstand maar je bent niet bereikbaar
 • H: herstel (geen schulden)

Wanneer geen BKR registratie?

Niet alle leningen worden BKR geregistreerd, dit heb je al bij de hypotheek kunnen zien. Ook een studielening of onderhandse lening staat niet gemeld bij het BKR. Daarnaast geldt er geen registratie bij een mini krediet oftewel flitskrediet.

Geld lenen met een negatieve BKR notering

Heel veel mensen staan positief geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. In veel gevallen is het wel mogelijk om een lening af te sluiten, bijvoorbeeld een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Kredietverstrekkers kijken hierbij altijd naar een eventuele (negatieve) BKR notering. Bij codering A2 t/m A4 kun je geen lening afsluiten. Bij een A1 codering hangt het van de kredietverstrekkers af, de meesten zullen hier vanaf zien.

Bij een H-codering is er sprake van herstel. Soms kun je geld lenen, soms niet. Nadat de herstelcode is geplaatst, blijft deze nog vijf jaar zichtbaar.

Dit is waarom je soms geen lening kunt afsluiten

Je hebt een negatieve BKR notering en kunt geen lening afsluiten. Waarom is dit? Dit doen kredietverstrekkers om jou en zichzelf te beschermen. Heb je bijvoorbeeld een betalingsachterstand, dan is de kans groot dat je een nieuwe lening niet kunt krijgen. De bank wil liever niet lenen aan klanten die in het recente verleden in de betalingsproblemen zijn of zijn gekomen.

Heb je inmiddels een betalingsregeling getroffen of is er sprake van herstel, dan moet jij jezelf bewijzen. Gedurende vijf jaar moet je laten zien dat je niet opnieuw in betalingsproblemen komt. Dankzij een BKR registratie voorkomt de kredietverstrekker dat je teveel leent of een lening mogelijk niet kunt terugbetalen. De BKR registratie is er dus voor jezelf en voor kredietverstrekkers.

Herstelcodering toch mogelijk?

Een van onze partnerbanken heeft recent de mogelijkheden voor klanten met een herstelcodering en een NU aantoonbaar goed betaalgedrag verruimd. Dit betekent dat als je een herstelcodering hebt en al enige tijd in staat bent om weer goed aan je verplichtingen te voldoen deze bank bereid is om de mogelijkheden tot een lening te bekijken. Mocht dit het geval zijn dan gaan wij graag voor je aan de slag om de exacte mogelijkheden te bekijken met een offerte.

Een nieuwe lening aanvragen

Bij Becam vraag je heel eenvoudig een nieuwe lening aan of sluit je een bestaande lening over. Natuurlijk kijken we wel naar een eventuele BKR registratie. Daarna krijg je groen licht of leggen we je uit waarom een lening niet mogelijk is.

Voorkom een BKR registratie en betaal je leningen netjes per maand terug. Becam legt je graag uit hoe de maandlasten zijn opgebouwd, hoe hoog de rente is maar ook hoe terugbetaling werkt.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Naast materie deskundige houdt hij zich dagelijks bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen.

"Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt"

"Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan"

jeroen@becam.nl