Rente op geld lenen stijgt

dinsdag 19 april, 2022

De rente op geld lenen en met name 1ste hypotheken stijgt de afgelopen maanden zeer fors. Het laagterecord voor de hypotheekrente werd in oktober 2021 bereikt, vergeleken met de rente van april 2022  is de hypotheekrente ruim verdubbeld.

De gemiddelde hypotheekrente voor een 10 jaars-NHG lening  was in oktober 2021 1,0%. De huidige rente voor dezelfde lening bedraagt nu 2,22%. Dit betekent een rentestijging van maar liefst 222%.

Rente op persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening is ook licht stijgend sinds het laatste kwartaal van 2021. De stijging valt echter mee in vergelijking tot de stijging van de rente op hypotheken. De rente voor een persoonlijke lening bij de geldverstrekkers van Becam is het afgelopen kwartaal gestegen met 0,1 of 0,15%. Een veel minder forse stijging dan de rente  voor hypotheken.

Renteverwachting voor geld lenen?

Wij hebben geen glazen bol en het is moeilijk om te voorspellen, de rente op geld lenen wordt beïnvloed door de huidige hoge inflatie en versterkt door de oorlog in Oekraïne. De verwachting is dat de centrale banken op enig moment dit jaar zullen ingrijpen. De hypotheekrente  is hierdoor sterker gestegen dan specialisten vooraf hadden voorspeld.

Voor persoonlijke leningen blijft de rente stijging voorlopig nog beperkt. De gemiddelde rente op een persoonlijke lening is  hoger dan een hypotheek en bedraagt tussen de 3,45% en 3,9% voor een bedrag van € 25.000,-

De verwachting van de specialisten, waaronder de grootbanken, is dat de rente waarschijnlijk licht gaat stijgen. Dit zal met name  terug te zien zijn in de hypotheekrente en naar wij verwachten beperkt voor consumptief krediet.

2022: Lage rente op geld lenen

Ondanks bovenstaande zal de rente nog altijd zeer laag blijven in 2022. Dit geldt voor zowel de rente op 1ste hypotheken als de rente op consumptief krediet. Genoeg mogelijkheden om in 2022 op een voordelige manier te voorzien in je financieringsbehoefte.