Nieuwe regels geld lenen in 2021

dinsdag 15 december, 2020

Geld lenen in 2021

Per 1 januari 2021 worden de normen voor het lenen van geld aangescherpt. Deze nieuwe regels voor geld lenen zorgen ervoor dat er vanaf deze datum minder geleend kan worden door consumenten. Dit geldt voor nieuwe als ook voor bestaande leningen. Reden is het (beter) voorkomen dat de consument in een problematische schuldsituatie terecht komt.

Wijzigingen

Bij het berekenen van een lening wordt er gerekend met het inkomen, de woonlasten en de maandelijkse kosten voor de lening. Daarnaast moet er voldoende geld overblijven voor levensonderhoud. En juist op het budget voor levensonderhoud is de wijziging van toepassing. Deze wordt per 1 januari 2021 fors verhoogd, hierdoor blijft er minder geld over om maandelijks te besteden aan een lening waardoor het maximaal te lenen bedrag lager wordt.

Effecten nieuwe regels geld lenen

Voor consumenten die per 1 januari een nieuwe lening willen afsluiten of een lopende lening willen oversluiten kan dit effect hebben. Wat het exacte gevolg is, is afhankelijk van de gezinssituatie. Maar consumenten moeten ervan uitgaan dat zij per 1 januari 2021 ongeveer 8.000 euro tot 12.000 euro minder kunnen lenen dan in 2020.

Dus stel dat een gezin in 2020 nog maximaal 40.000 euro kon lenen, dan is dit per 2021 nog maximaal 28.000 euro.

Wat betekent dit voor een lopende lening aanvraag

Voor consumenten die een aanvraag hebben gedaan vóór 1 januari 2021 zal de bank in veel gevallen coulant zijn om de aanvraag nog af te wikkelen volgens de oude leningregels van vóór 1 januari 2021. Wel zal de bank de aanvraag vóór 31 januari 2021 willen afronden.

Meer maatwerk

Uiteraard is niet iedere gezinssituatie hetzelfde. Zo kunnen consumenten te maken hebben met variabele inkomsten, toeslagen, een veel te dure lening of andere bijzonderheden die extra aandacht nodig hebben. Hier komt maatwerk bij kijken. Is er sprake van bijzondere omstandigheden, dan kun je het beste een kredietspecialist in de arm nemen. De specialist kan je goed informeren over jouw mogelijkheden.