Nibud verwacht een financieel zwaar jaar

dinsdag 22 september, 2020

Nibud: verwacht voor 2021 financieel zwaar jaar

Vorige week is op Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd. Op basis van deze Miljoenennota heeft het NIBUD koopkrachtberekeningen gemaakt voor 2021. Het NIBUD is met deze berekeningen naar buiten gekomen en heeft hierbij een verwachting gegeven hoe de financiële situatie van Nederlanders zich in 2021 zal ontwikkelen. Het antwoord is hard en confronterend, want het NIBUD voorspelt voor 2021 een financieel zwaar jaar.

Hoe komt dat?

De belangrijkste redenen om een financieel zwaar jaar te verwachten is dat de werkeloosheid zal groeien omdat verschillende bedrijven zullen krimpen of sluiten. Ook voor diegene die wel hun baan behouden zal er niet veel vooruitgang te verwachten zijn in loonontwikkeling.

Prijsstijging niet gecompenseerd door hoger loon

In zijn algemeenheid zullen de meeste prijzen stijgen in 2021, terwijl de lonen niet evenredig meestijgen met de prijzen. Hierdoor zal de koopkracht achteruit gaan. Als voorbeeld noemt het NIBUD de zorgverzekering. De zorgpremie zal door de toegenomen zorgkosten flink hoger worden.

Inzicht in vaste lasten

Het NIBUD benadrukt in zijn persbericht dat het in tijden van crisis belangrijk is om te weten hoe je er financieel voor staat. Dit doe je door je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en goed te bekijken waar je op kunt besparen.

Besparen op vaste lasten

Bij het inventariseren van je vaste lasten is het aan te raden om je deze in categorieën onder te verdelen, hieronder hebben we een voorbeeld van categorieën die je kunt gebruiken:

  • Boodschappen
  • Hobby’s en vrije tijd
  • Vervoer
  • Verzorging en gezondheid
  • Sport
  • Belastingen
  • Hypotheek
  • Lening
  • Verzekeringen
  • TV, Internet en bellen

Het is vaak mogelijk om in verschillende categorieën op de vaste lasten te besparen, het enige dat je hiervoor moet doen is tijd investeren. Zo kun je online vergelijkingen maken voor energiekosten, leningen, telefonie en verzekeringen

Lage rente lening – toch profiteren van de crisis

Daarnaast kun je vaak fors besparen door je lening over te sluiten. Veel Nederlanders betalen ongemerkt teveel rente voor een lening, door deze lening over te sluiten naar een andere geldverstrekker kun je maandelijks veel geld besparen.

De Europese Centrale Bank heeft om de gevolgen van de Corona Crisis te beperken flink ingegrepen. Hierdoor blijft er veel geld beschikbaar om uit te lenen waardoor de rente naar verwachting de komende periode erg laag blijft.

Omdat bij een oude lening vaak nog hoge rentes worden betaald, loont het vaak om je lening over te sluiten.

Lening oversluiten – Hoe werkt dat?

Veruit de meeste leningen zijn kosteloos over te sluiten. Informeer bij een specialist in leningen welke rente zij kunnen aanbieden, als deze lager is dan de rente die je nu betaalt is de kans groot dat je kunt besparen door over te sluiten. De specialist zal je verder helpen bij het aflossen van de oude lening en de overige administratieve handelingen.

Controleer toeslagen

Maak je gebruik van 1 of meer toeslagen? Dan roept het NIBUD iedereen op om na te gaan of deze nog wel kloppen. Door bijvoorbeeld veel overwerk heb je wellicht te veel aan toeslagen ontvangen, deze teveel ontvangen toeslagen zal je terug moeten betalen. De vraag is of je hier rekening mee hebt gehouden.

Het NIBUD merkt op dat uit onderzoek blijkt dat 27 procent van de Nederlandse huishoudens niet weten of ze recht hebben op toeslagen.