Maximale rente geld lenen blijft 10%

vrijdag 26 februari, 2021

Tijdelijke verlaging rente op geld lenen blijft

De tijdelijke verlaging van de maximale rente op geld lenen van 10%, welke tot 1 maart 2021 zou duren, is verlengd tot september 2021. Dit heeft het ministerie van Financiën bekend gemaakt.

De renteverlaging is vanwege de Corona crisis ingevoerd en is vanaf augustus 2020 van kracht. De meer kwetsbare leners zouden hiermee bescherming krijgen. Consumenten die echt dringend geld nodig hebben kunnen in ieder geval tot september 2020 niet verleid worden een rente te betalen van boven de 10%.

Lening met meer dan 10% rente?

Op een gewone lening zal niet gauw een rente gerekend worden van meer dan 10%. Dit betreft dan een persoonlijke lening, deze is tegenwoordig al af te sluiten vanaf 3,5%. De hoger rentende leningen zijn overwegend leningen in de vorm van roodstanden, credit card schulden, flitskredieten of koop op afbetaling.

Vergelijken loont; 10% rente is nog steeds hoog

Voor sommige consumenten is de snelheid waarmee ze over de lening kunnen beschikken bepalend, een hogere rente betalen is dan ondergeschikt. Onverstandig als het ons vraagt. Het verschil in rente tussen de verschillende banken of kredietverstrekkers is groot. Het vergelijken van je mogelijkheden en daar iets tijd in steken loont. Becam heeft speciaal voor het vergelijken van leningen een speciale module gemaakt. Bekijk deze eens op je gemak.

Strengere controle op kleine leningen

Naast het handhaven van de maximale rente van 10% heeft de tweede kamer een voorstel aangenomen om de grens om scherper te controleren op kredietverstrekking, te verlagen van 1000 euro naar 250 euro. Deze grens is hard nodig volgens Minister Hoekstra.

Bij de leningen onder de 1000 euro komen betalingsachterstanden relatief vaak voor. Terwijl juist de maandtermijn bij leningen onder de 1000 euro laag is. Je zou verwachten dat klanten juist eerder in de problemen zouden komen bij een grotere schuldenlast.

Financiële situatie klant onderzoeken vanaf 250 euro

Kredietaanbieders, waaronder ook winkels en webwinkels, worden verplicht om voortaan een de financiele situatie van de klant te onderzoeken. Deze grens lag op 1000 euro.