Lenen, we durven weer

maandag 30 oktober, 2017 Geld lenen bij Becam

Het gaat goed met onze economie. Althans, als je deze conclusie baseert op het aantal consumptieve kredieten dat in 2017 tot nu toe werd afgesloten, ten opzichte van de crisisjaren.

2017 lijkt een recordjaar te gaan worden

Waar 2011 tot nu toe een recordjaar voor leningen was, er werd toen – autofinancieringen niet meegerekend – voor een totaal van €2,3 miljard aan kredieten verleend, was het niveau vorig jaar (2016) alweer terug op €2,1 miljard. Aangezien de eerste twee kwartalen van 2017 al hogere cijfers lieten zien dan het laatste kwartaal van vorig jaar*, lijken we voor 2017 weer af te stevenen op een recordjaar.

Lage rente

De reden voor deze groei lijkt gevonden te kunnen worden in de lage rentes die op dit moment aangeboden kunnen worden. Daarnaast zal de uitgesproken verwachting van rentestijgingen ook een rol spelen; als je toch al besloten hebt dat er een bedrag geleend moet worden, dan liever nu tegen een lage rente dan straks wanneer de rentes mogelijk wat gestegen zijn. Deze situatie geldt uiteraard alleen voor een persoonlijke lening, hierbij staat de rente namelijk voor de gehele looptijd van de lening vast.

Lening oversluiten

De toename van het aantal afgesloten kredieten zit niet alleen in nieuwe kredieten. Vanwege de historisch lage rentestand en de mogelijkheid om (veelal) boetevrij af te lossen op lopende leningen, kiest men er ook regelmatig voor om over te sluiten naar een andere kredietverstrekker, tegen een lagere rente. Minder betalen voor dezelfde lening, dit is waar Becam zich in specialiseert.

*Bron: http: www.vfn.nl