Vermogen zonnepanelen stijgt sterk

Op circa 600.000 van de 8 miljoen Nederlandse woningen liggen zonnepanelen, zo blijkt uit cijfers van het CBS uit 2019. Dat er sprake is van een forse groei blijkt uit de cijfers over 2015, toen het aantal nog op 400.000 lag.

De investering van woningeigenaren betaalt zich terug. Op Nederlandse woningen stond in 2019 voor 3.237 megawatt aan vermogen opgesteld, een toename van 39 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Koplopers qua vermogen zijn inwoners van Utrecht, op de voet gevolgd door Groningen en Eindhoven.

Geld lenen voor zonnepanelen

Hoeveel moet je lenen voordat je zonnepanelen op je dak kunt leggen? Dat hangt vooral af van de hoeveelheid zonnepanelen die je op het dak kwijt kunt. De prijs per paneel ligt vaak lager als je er meer tegelijk koopt. Reken al snel op een bedrag van € 5.000, los van eventuele bijkomende installatiekosten. Je doet er verstandig aan leveranciers van zonnepanelen goed met elkaar te vergelijken voor de beste prijs.

Je mag over zowel het aankoopbedrag als de installatie van de zonnepanelen de BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Dit fiscale voordeel levert je in één keer 21 procent voordeel op. Zo wordt geld lenen voor zonnepanelen nog interessanter!

Zonnepanelen financieren: welke lening past het best?

Geld lenen voor zonnepanelen kan met een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De verschillen tussen deze twee leenvormen zijn:

  • Zonnepanelen financieren met een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening ontvang je het leenbedrag direct en in één keer op je rekening. De rente en looptijd staan vast, zelfs wanneer de marktrente zou stijgen. Hiermee staat ook het maandbedrag vast. Dat is fijn, want je weet wat je elke maand betaalt. De looptijd kan je afstemmen op de termijn dat je de zonnepanelen denkt te gebruiken. Deze voordelen maken dit de populairste lening voor zonnepanelen.

  • Zonnepanelen financieren met een doorlopend krediet

Wil je ook andere uitgaven doen om je huis te verduurzamen en daarvoor extra geld achter de hand hebben? Dan kun je ook voor een doorlopend krediet kiezen om je zonnepanelen te financieren. Hierbij kan je afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Houd er wel rekening mee dat de rente variabel is en dat de looptijd vooraf niet vast staat.

Naast de bovenstaande leningen bieden hypotheekverstrekkers mogelijkheden om zonnepanelen via je hypotheek te financieren. Voor kleine verbouwingen (onder de €50.000) is dat een behoorlijk dure financieringsvorm. Ook alternatieven als een Duurzaamheids- of Energiebespaarlening blijken niet populair vanwege de strikte voorwaarden.

Controleer of je dak geschikt is voor zonnepanelen

Voordat je geld gaat lenen voor zonnepanelen wil je wel weten in hoeverre jouw dak geschikt is. De effectiviteit van zonnepanelen hangt vooral af van de stand van je woning ten opzichte van de zon en de hoek van het dak. Een schuin dak op het zuiden levert doorgaans de hoogste stroomopbrengst op. Dit neemt niet weg dat een dak op het oosten en westen vaak ook een prima rendement oplevert. Uiteraard hangt dit ook af van de hoeveelheid zonnepanelen en de kwaliteit ervan.

Geen idee of zonnepanelen en jouw dak een geschikte match zijn? Op de site van Milieucentraal kun je onderzoeken of geld lenen voor zonnepanelen in jouw situatie het gewenste resultaat oplevert.

Rente aftrekbaar bij zonnepanelen financieren

Leen je geld om je woning te verduurzamen met zonnepanelen? Dan is de rente die je betaalt aftrekbaar (Belastingdienst), mits je kiest voor een persoonlijke lening. Het is hierbij wel belangrijk dat je de lening ook gebruikt voor verduurzaming. Bewaar daarom alle facturen minimaal vijf jaar. De Belastingdienst of je boekhouder kan hierom vragen.

Geld lenen voor zonnepanelen tegen de laagste rente

Voordat je daadwerkelijk je zonnepanelen gaat financieren, is het slim om een aantal offertes op te vragen van verschillende kredietaanbieders. Via Becam doe je dit eenvoudig online. We werken hiervoor samen met de grootste kredietverstrekkers van Nederland. Het vrijblijvend aanvragen van een offerte kost je enkele minuten. Vervolgens zetten wij de laagste rentes voor je op een rij. Zo weet je dat je niet te veel betaalt bij het financieren van zonnepanelen!

Lening voor andere duurzame maatregelen

Het installeren van zonnepanelen is lang niet de enige duurzame maatregel waar je geld voor kunt lenen. Met een groene lening kan je investeren in een duurzame eigen woning. Voorbeelden van maatregelen zijn:

  • Warmtepomp
  • Vloer, dak- en spouwmuurisolatie
  • HR++ glas (of hoger)
  • HR-ketel Zonneboiler

Bereken je zonnepanelen lening en maandlasten

Je lening berekenen? Natuurlijk wil je van tevoren weten wat een lening voor zonnepanelen kost. Op onze site vind je een handige berekeningsmodule. Vul het bedrag in dat je wilt lenen en kijk goed naar de looptijden. Door met de looptijden te schuiven zie je de maandlasten verhogen of verlagen.

Hierna vraag je eenvoudig een of meerdere offertes aan. Doe dit via de online ‘mijn omgeving’ van Becam en ontvang de gevraagde offerte(s) binnen 24 uur. Kijk en vergelijk, Becam regelt de rest. Veel zon op je dak en stroomopbrengst gewenst!

Vrijblijvende offerte aanvragen