Waarom je woning verduurzamen?

Wooncomfort is een belangrijke reden voor verduurzaming. Een goed geïsoleerde woning is sneller warm en verliest minder energie. Bovendien draagt het bij een aan gezonde leefomgeving. Tegenover de kosten voor de maatregelen staat winst op de energierekening. Los van lagere maandlasten ben je minder gevoelig voor prijsschommelingen op de energiemarkt. Bij een eventuele verkoop van de woning profiteer je er ook van. Gemiddeld ligt de prijs van een duurzaam huis hoger. Goed om te weten voordat je mogelijk een verduurzaam lening afsluit. Er zijn ook meer algemene voordelen. Zo draag je bij aan een betere toekomst voor volgende generaties.  

Kosten verduurzamen woning

Per woonsituatie verschillen de kosten voor verduurzaming. Woon je in een karakteristieke jaren 30 woning? In dat geval moet je rekenen op hogere kosten dan bij een nieuwer type woning. Je kunt overigens ook klein beginnen met verduurzamen. Denk aan ledverlichting en het vervangen van oude apparatuur. Dit kan doorgaans zonder het afsluiten van een verduurzaam lening. Bij volledige isolatie van het dak, vloer en muren moet je al snel denken aan enkele duizenden euro’s.

Voordat je een lening voor het verduurzamen van je woning afsluit, is het zinvol om te weten welke maatregelen zinvol zijn bij jouw type woning. Pas dan kan je een meer gericht kosteninschatting maken. Op Verbeterjehuis kun je een verbetercheck doen. Na de check krijg je alle mogelijkheden voor een energiezuinig en duurzaam huis op een rij. 

Hoe kun je woning verduurzaming financieren?

Het verduurzamen van je woning kan je op verschillende manieren financieren. Om te beginnen met eigen spaargeld. Mogelijk ben je niet zo kapitaalkrachtig of wil je het spaargeld als buffer aanhouden. De volgende opties kunnen in dat geval uitkomst bieden:

  • Eigen hypotheek als verduurzaam lening

Energiebesparende maatregelen kan je bij verschillende geldverstrekkers meefinancieren in de hypotheek. Normaal gesproken mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Bij woningverduurzaming ligt deze grens op 106 procent. Je moet achteraf wel kunnen aantonen dat het extra leenbedrag hier ook daadwerkelijk voor gebruikt is, bijvoorbeeld met facturen. 

  • Een lening als energiebespaarbudget

Het energiebespaarbudget is vooral handig als je jouw woning wilt verduurzamen, maar de maatregelen nog moet bepalen. Over het algemeen heb je hier een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor nodig, al zijn er ook geldverstrekkers die het zonder NHG aanbieden. Het leenbedrag mag maximaal 6 procent bedragen van de marktwaarde van de woning.

  • Hypotheek met een lagere rente

Diverse banken, waaronder Obvion, Triodos Bank en ASN, geven een korting op de hypotheekrente bij verduurzaming. Zeker over de lange termijn levert dit een voordeel op. Krijgt jouw woning een beter energielabel, ook dat kan recht geven op rentekorting.  

  • Groene lening via Becam

Als woningeigenaar of verhuurder sluit je via Becam eenvoudig online een verduurzaming lening af tegen de laagst mogelijke rente. Dit is een zogenaamde consumptieve lening en loopt buiten je hypotheek om. Net als bij de andere leningen kan je het geld gebruiken voor zonnepanelen, woningisolatie of andere vormen van verduurzaming. De rente over deze lening is doorgaans hoger dan die op een hypotheek. Daartegenover staat dat je geen kosten maakt bij het afsluiten van de lening. 

Doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Sluit je via Becam een lening af voor het verduurzamen van je woning, dan heb je keus uit twee smaken: een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Welke het best aansluit hangt af van je wensen en situatie. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij:

  • Verduurzaming woning financieren met persoonlijke lening

Weet je al hoe je wilt verduurzamen en heb je een aardig beeld van de kosten? Na het afsluiten van een persoonlijke lening ontvang je het nodige bedrag in één keer op je rekening. Aflossen gaat volgens een vast schema en ook de rente staat vast tijdens de looptijd. Bij deze verduurzaam lening weet je vooraf dus precies waar je aan toe bent.

  • Verduurzaming woning financieren met doorlopend krediet

Een andere mogelijkheid is het doorlopend krediet. Deze leenvorm is flexibeler. Eenmaal opgenomen bedragen mag je namelijk opnieuw opnemen. Handig als je de verduurzaming in verschillende stappen wilt doen of ook ergens anders geld voor wilt lenen. Ondanks de voordelen is het doorlopend krediet op zijn retour. Dit komt vooral door onzekerheid over de maandlasten en kosten. Zowel de rente als looptijd is variabel, wat minder grip geeft. 

Waar kan je een verduurzaam lening voor gebruiken?

Een lening voor de verduurzaming van je woning kan je voor uiteenlopende maatregelen gebruiken. Maak voor jezelf een plan en vraag bij deskundigen na welke in jouw situatie het meest rendement opleveren. Denk daarbij aan:

Zonnepanelen
Vloer, dak- en spouwmuurisolatie
Warmtepomp
Kunststof kozijnen

Wil je meer weten over de groene lening van Becam? Bekijk alle details en de laagst mogelijke rente van dit moment. 

Hoeveel kan ik lenen voor het verduurzamen van mijn woning?

Het bedrag dat je maximaal kan lenen, hangt vooral van je inkomen en vaste lasten. Op basis van het financiële plaatje wordt berekend hoeveel ruimte je hebt voor het verduurzamen van je woning. Met de berekeningsmodule van Becam bereken je eenvoudig wat je kunt lenen. Je ziet direct ook wat de rente en maandlasten zijn. Vraag een vrijblijvende offerte aan en besluit vervolgens zelf of je de verduurzaam lening daadwerkelijk afsluit.

Bekijk subsidiemogelijkheden voor verduurzaming

De overheid heeft verduurzaming hoog op de agenda staan. Ter stimulans zijn er verschillende subsidies die je kan aanvragen bij het verduurzamen van jouw woning. Laat deze kans op steun uit de staatskas niet schieten. Reken wel op beperkende voorwaarden en eisen die er gesteld worden voordat je aanspraak kunt maken op subsidie voor verduurzaming. De website van de Rijksoverheid is een goed startpunt als je de mogelijkheden wilt onderzoeken.

Maximale lening en maandlasten bij dakkapel financiering

Maximale lening voor dakkapel

Ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen voor jouw dakkapel? Gebruik de berekeningsmodule van Becam en bekijk de rente en maandlasten. Vraag een vrijblijvende offerte aan, dan weet je zeker wat de maximale lening in jouw situatie is.

Lening voor verbouwen bij Becam

Via Becam financier je het verduurzamen van je woning eenvoudig met een persoonlijke lening. Na het vrijblijvend aanvragen van een offerte brengen we de rentes in kaart bij verschillende grote geldverstrekkers. Vervolgens is het aan jou om een keus te maken. Door deze vergelijking heb je altijd de laagst mogelijke rente en betaal je nooit te veel voor de verduurzaam lening. Wil je weten waar je nog meer voor kunt lenen? Bekijk in ons overzicht de meest populaire leendoelen.   

Vrijblijvende offerte aanvragen