Woning verduurzamen: welke maatregelen kan je nemen?

Het verduurzamen van je woning draagt bij aan de waarde van je woning. Bovendien daalt je energierekening naarmate je woning beter geïsoleerd is. Je huis verduurzamen kan vaak met subsidie vanuit de overheid. Reden genoeg voor actie! Welke maatregelen kan jij nemen?

Voordelen woning verduurzamen

Het milieu is de meest voor de hand liggende reden om je woning te verduurzamen. Duurzame woningen zijn minder belastend voor de omgeving omdat ze warmte beter vasthouden. Je hoeft hierdoor minder te stoken. Vooral gas zorgt voor een hoge CO2 uitstoot.

Er zijn ook meer persoonlijke redenen om je woning te verduurzamen. Zo biedt een duurzame woning meer wooncomfort. Op koude dagen heb je bijvoorbeeld minder last van tocht. Omdat je minder hoeft te stoken komen je energielasten lager te liggen. Daarnaast zijn duurzame woningen populair onder huizenkoper. De investering in verduurzaming draagt bij aan de verkoopprijs, mocht je jouw huis willen verkopen.

Manieren om je woning te verduurzamen

Je kunt jouw huis op verschillende manieren verduurzamen. Je hoeft niet meteen groots uit te pakken en kunt eerst kleine aanpassingen doen. Denk aan het aanbrengen van tochtstrips. Ingrijpende maatregelen hebben vaak wel meer effect, zeker als het doel is om je energielabel te verbeteren. Enkele voorbeelden van woning verduurzaming zijn:

 • Isoleren is de basis voor een duurzaam huis

Isoleren is de basis voor elk duurzaam huis. Over het algemeen geldt: des te beter de woning geïsoleerd, des te minder warmte verloren gaat. Je hoeft dan in de wintermaanden minder te stoken. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, kun je ook beter profiteren van andere duurzame maatregelen als een warmtepomp. Je kunt op vier manieren je woning isoleren:

 • Vloerisolatie
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Ramen (dubbelglas)

Ventileren is een belangrijk aandachtspunt bij isoleren. De woning moet kunnen ‘ ademen’, zodat vervuilde lucht het huis uit kan stromen en je gezonde frisse lucht juist binnen haalt. Goede isolatie kan deze luchtstroom in de weg staan. Gelukkig zijn hier oplossingen voor, waaronder het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem.

 • (Hybride) Warmtepomp als vervanging voor gas

Een warmtepomp is het meest bekende alternatief voor verwarmen met gas. De warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de buitenlucht of bodem te halen. Vervolgens wordt dit omgezet in energie waarmee water in radiatoren, kranen en de douche verwarmd wordt. Voor een warmtepomp moet je woning optimaal geïsoleerd zijn. Is dit niet het geval, dan is een hybride warmtepomp ideaal om het gasverbruik te drukken. Deze werkt samen met je cv-ketel, die alsnog bijspringt met gasverwarming als de capaciteit van de warmtepomp niet toereikend is op een bepaald moment.

 • Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je op een duurzame manier zelf energie opwekken. Zonlicht is een onuitputtelijke bron. Bovendien komt bij het omzetten van zonlicht naar energie geen broeikasgas vrij. Een effectieve verduurzaming van je woning dus!

 • Zonneboiler voor warm water

Een zonneboiler zorgt voor warm water uit de kraan met behulp van zonlicht. Deze gebruik je wel in combinatie met je cv-ketel of warmtepomp. Zonnecollectoren op het dak verwarmen het water in een boiler. Je cv-ketel of warmtepomp springt pas bij als je meer warm water gebruikt dan is opgeslagen.

Biomassaketel: je woning verwarmen met hout (H3)

Een biomassaketel werkt grotendeels hetzelfde als een cv-ketel. Het verschil is vooral dat hout wordt verbrand in plaats van gas. Door de verbranding wordt water verwarmd, waarmee jouw woning weer kan worden gestookt. Het verbranden van hout als brandstof is klimaatvriendelijker dan gas, al heeft het ook nadelen.

 • Het douchewater water opnieuw verwarmen

Met een douche-wtw (warmteterugwinning) kun je warm douchewater hergebruiken. Het weggespoelde water wordt gebruikt om koud water alvast op te warmen. Dit scheelt in het gasverbruik.

 • Ook kleine aanpassingen dragen bij

Naast bovenstaande grote maatregelen kun je ook op kleinere schaal actie ondernemen. Voorbeelden zijn het plaatsen van tochtstrips, het aanbrengen van radiatorfolie of een brievenbusborstel. Deze zaken houden de warmte langer binnen. Heb je nog gloeilampen? Vervang ze door led-lampen voor een lager stroomverbruik. Dergelijke maatregelen kosten in totaal meestal niet meer dan een paar honderd euro. Je woning verduurzamen kan dus ook met een klein budget.

Wat kost het verduurzamen van je woning?

De kosten van de verduurzaming van je woning zijn afhankelijk van jouw plannen en situatie. Heeft jouw woning op dit moment energielabel G en wil je naar label A? In dat geval valt de rekening fors hoger uit dan wanneer je van label B naar A wilt. Daarnaast is de vraag hoe jij het woning verduurzamen precies invult. Zo kost een all-electric warmtepomp meer dan een hybride variant. We zetten de gemiddelde kosten voor het verduurzamen van je huis voor je op een rij. Uitgangspunt zijn gegevens van Milieu Centraal.

Maatregel Kosten Subsidie mogelijk? 
Spouwmuur isoleren (bij geveloppervlakte 98 m2 en Rc-waarde 1,7)* € 2.400 Ja
Vloerisolatie (bij vloeroppervlakte van 46 m2 en Rc-waarde van 1,7) € 1.500 Ja
Dakisolatie van verwarmde zolder (bij dakoppervlak van 62 m2 en Rc-waarde 4) € 4.400 Ja
Vervangen enkel glas naar HR++ glas (bij glasoppervlakte 24 m2 en U-waarde 1,2) € 3.800 Ja
Hybride warmtepomp € 5.000 – €  7.000 Ja
All-electric warmtepomp (lucht) € 6.500 – € 14.000 Ja
All- electric warmtepomp (bodem) € 8.500 – € 19.500 Ja
6 zonnepanelen € 3.700 btw terug vragen
10 zonnepanelen € 5.400 btw terug vragen 
Zonneboiler ( 150 liter) € 3.300 Ja
Biomassaketel (buffervat 200 liter, inclusief aanleg rookkanaal en aansluiting op cv)* € 5.850 – € 8.850 Nee
Douche-wtw € 500 – € 1.400 Nee

* Heb je geen spouwmuur? Dan kost binnenmuur isoleren tussen €48 en €97 per m2. Buitenmuur isoleren kost tussen €100 en €135 per m2.

** Je moet daarnaast nog pellets kopen om de warmte te krijgen. Er komen dus kosten bij.

Tips voor het verduurzamen van je woning

We kunnen het niet genoeg benadrukken, isoleren is de basis bij het verduurzamen van je woning. Vervolgens kan je andere maatregelen treffen die meer te maken hebben met het opwekken van warmte. Zorg voor een goede voorbereiding voordat je aan het verduurzamen slaat. Met deze tips helpen we je alvast op weg:

 • Schakel eventueel een energieadviseur in. Hij of zij kan bepalen hoe duurzaam je woning nu is en welke stappen je kunt nemen.
 • Maak voor jezelf een begroting en een planning waarin je onder andere opneemt in welke volgorde je de maatregelen wilt doorvoeren.
 • Ga je isoleren? Vergeet de ventilatie niet voor een prettig leefklimaat.
 • Combineer een verbouwing met verduurzaming. Ga je bijvoorbeeld de zolder aanpakken? Isoleer dan direct het dak.
 • Vergeet de kleine besparende maatregelen niet.

Financieringsmogelijkheden verduurzamen huis

Wat je huis verduurzamen kost, verschilt sterk per woonsituatie. Bewoners van een karakteristieke jaren-30 woning moeten rekening houden met een hoger kostenplaatje dan wanneer het om een huis uit 2000 gaat. Gemiddeld kost het verduurzamen van je woning al snel enkele duizenden euro’s. Gelukkig betaalt de overheid soms mee in de vorm van subsidies.

Subsidies mogelijk

Vanuit de ISDE kan je als woningeigenaar subsidie aanvragen voor het verduurzamen van je woning. Zo kun je tot 30% van het aankoopbedrag terugkrijgen na de aanschaf van een  warmtepomp. Ook is er subsidie mogelijk voor het isoleren van de woning. Voorwaarde is wel dat je twee of meer isolerende maatregelen neemt. Het mag ook één isolerende maatregel zijn in combinatie met een warmtepomp of andere manier van verwarmen. Meer over subsidie voor het verduurzamen van je woning vind je op site van Rijksoverheid.

Daarnaast is er een speciaal Warmtefonds opgericht. Dit fonds is deels gevuld door de overheid. Het fonds is in het leven geroepen om leningen te verstrekken aan consumenten die besparende maatregelen nemen.

Verduurzaming woning financieren

Niet iedereen heeft enkele duizenden euro’s beschikbaar voor het verduurzamen van de woning. Geld lenen voor woningverduurzaming kan onder andere met:

Wil je meer weten over de financieringsmogelijkheden? Op onze leendoelpagina’s lees je er alles over:

Ben je eruit en weet je welk budget je nodig hebt voor het verduurzamen van je woning? Vraag eenvoudig en vrijblijvend een online offerte op.

Vrijblijvende offerte aanvragen