Fors meer leningen afgelost

dinsdag 2 juni, 2020

In maart en april is het uitstaande saldo van het totaal aan geldleningen aan consumenten (consumptief krediet) fors gedaald. Een andere beweging is juist zichtbaar bij de verstrekte 1ste hypotheken, deze blijft onverminderd hoog. Maar op consumptief krediet werd juist fors afgelost door consumenten.

Effect van onzekerheid

Het aflossen van consumptief krediet is te wijten aan onzekerheden van consumenten over de nabije toekomst. Hoe groot de economische effecten zullen zijn van Covid-19 is nog niet helemaal bekend. Het is wel zeker dat de werkgelegenheid een grote “klap” zal gaan krijgen, met als gevolg een hoge werkeloosheid en ZZP’ers die zonder opdrachten zitten.

Dit zal betekenen dat meer consumenten minder te besteden zullen hebben de komende periode. Om het huishoudboekje alvast op orde te brengen zie je het effect dat consumenten beginnen met besparen door leningen vroegtijdig af te lossen.

Besparen op leningen

Een ander effect blijkt uit een onderzoek van Becam op haar eigen klanten. De bestedingsdoelen van leningen zijn drastisch gewijzigd de afgelopen maanden. Zo is het aantal consumenten dat een lening aanvraagt voor een auto meer dan gehalveerd. Terwijl het aantal aanvragen van consumenten die willen besparen op een lening door, deze over te sluiten naar een andere geldverstrekker, fors is gegroeid.

Betaalpauze voor consumenten

Banken bieden consumenten mogelijkheden om een betaalpauze aan te vragen. Met een betaalpauze krijgen consumenten financiële ruimte bij het betalen van de maandelijkse aflossing.

In een op vrijdag 29 mei gepubliceerd persbericht van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat tot nu toe 11.000 consumenten een betaalpauze hebben gekregen voor hun consumptief krediet. De gemiddelde betaalpauze varieert van 1 tot 3 maanden.  Een betaalpauze betekent feitelijk uitstel van betaling, de periode van uitstel dient op een ander moment in de toekomst alsnog volledig betaalt te worden.