Wat betekent geld lenen kost geld?

vrijdag 27 maart, 2020 Geld lenen

Je komt het overal tegen: geld lenen kost geld. Wat betekent geld lenen en waarom kost dit geld? Het gaat hier om een slogan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hiermee beschermen ze jou en andere consumenten tegen hoge kosten. We laten je zien waaruit een lening bestaat.

De slogan geld lenen kost geld

“Let op! Geld lenen kost geld.” Deze waarschuwing zie je in televisiereclames en op websites van kredietaanbieders voorbijkomen. Ook een radiocommercial over geld lenen bevat deze boodschap. Wist je dat kredietaanbieders verplicht zijn om deze slogan te gebruiken? Maar wat betekent het eigenlijk?

Dit betekent “geld lenen kost geld“

Een lening sluit je bij een bank of kredietaanbieder af. Dit gaat altijd gepaard met kosten. Het gaat in ieder geval om rente, dit is een vergoeding die je over de lening betaalt. Daarnaast krijg je vaak te maken met advieskosten en/of afsluitkosten. Of deze kosten aanwezig zijn en hoe hoog deze zijn, verschilt per kredietaanbieder.

Geld lenen kost geld is een manier om jou duidelijk te maken dat een lening altijd meer kost. Je leent bijvoorbeeld € 10.000 en betaalt deze met rente terug, waardoor je in totaal € 12.000 terugbetaalt. Dit is natuurlijk een voorbeeld, de daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van de rente, looptijd en overige kosten. Becam heeft een berekeningsmodule waar jij zelf kunt berekenen waar het op neer komt.

Meer uitleg over geld lenen

Wat betekent geld lenen nog meer? Dat je een geldbedrag van de kredietverstrekker ontvangt, waarmee je kan financieren wat je wil. Bijvoorbeeld een nieuwe auto, keuken, badkamer of aanbouw. De lening betaal je in maandelijkse termijnen terug. Deze maandtermijnen bestaan uit aflossing en rente. Brengt de kredietverstrekker bepaalde kosten zoals advieskosten of afsluitkosten in rekening? Dan zijn deze in de totaalkosten meegenomen.

Het is belangrijk dat je op een verantwoorde manier geld leent. Dit betekent niet meer lenen dan je ook kunt terugbetalen. Dat is precies wat de AFM met de slogan geld lenen kost geld wil verwoorden.

Geld lenen zonder advies en advieskosten

Een betrekkelijk moderne manier van geld lenen is execution only. Je sluit zelf een lening af, zonder dat je hier persoonlijk advies over krijgt. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het opzoeken van de juiste informatie. Zo moet je weten wat een persoonlijke lening of doorlopend krediet inhoudt, hoe hoog de rente is en welke voorwaarden hier aan vastzitten.

Becam werkt op deze manier. Je ontvangt dus geen advies maar regelt zelf alles, van het opzoeken van informatie tot het aanvragen van een offerte. Bij het afsluiten van de lening ontvang je wel begeleiding: de kredietverstrekker vertelt jou welke gegevens hij nodig heeft. Meer over onze werkwijze lees je hier.

Online een lening afsluiten

Wat betekent geld lenen? Na het lezen van bovenstaande informatie ken je de betekenis hiervan. Je weet ook dat geld lenen geld kost. Nu is het aan jou om verantwoord geld. Kredietverstrekkers helpen hierbij door naar een eventuele BKR registratie te kijken. Dat je een BKR registratie hebt wil niet zeggen dat je geen geld kan lenen, dit hangt helemaal van de notering achter jouw registratie af. Online een lening afsluiten is de meest makkelijke manier, ook dat regel je bij Becam.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Naast materie deskundige houdt hij zich dagelijks bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen.

"Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt"

"Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan"

jeroen@becam.nl