Spaarplan maken voor 2024

donderdag 22 februari, 2024 Spaarplan 2023

Je kledingkast aanvullen, die verre reis boeken of nieuwe meubels aanschaffen. De verleidingen om geld uit te geven zijn eindeloos. Dat maakt sparen lastig. Hoe kun je toch periodiek geld opzij zetten? Een spaarplan voor 2024 helpt je op weg. Hoe maak je zo’n spaarplan? We geven je de nodige handvatten.

Wat is een spaarplan?

Sparen is vaak lastig. Als je geen duidelijk doel voor ogen hebt, blijft sparen slecht een goed voornemen. Voor het halen van de spaarwens heb je tijd nodig. Dat vereist discipline. Met een spaarplan maak je jouw spaardoelen inzichtelijk en zet je op een rij hoe je het ze kunt halen. Zo komen de nieuwe meubels opeens een stuk dichterbij. Met onze tips kun je een  haalbaar en realistisch spaarplan voor 2024 maken.

Stappenplan spaarplan voor 2024

Bij het maken van een spaarplan is het belangrijk dat je realistisch bent. Heb je nu een paar duizend euro op de bank staan? In die situatie is het niet realistisch om in 2024 een luxe zeiljacht te kopen. Wees daarnaast eerlijk over je inkomen en uitgaven. Volg deze stappen en je hebt binnen no-time een reëel spaarplan voor 2024 gemaakt.

Stap 1: Leg je spaardoel voor 2024 vast

Een spaardoel voor 2024 kan van alles zijn, van een leuke vakantie tot het kopen van een auto of het verduurzamen van je woning. Maak het doel zo concreet mogelijk. Wil je bijvoorbeeld sparen voor een vakantie? Zorg ervoor dat je weet wat je wilt en welk budget je voor de reis nodig hebt.

Er zijn genoeg dingen te bedenken om voor te sparen. Je kunt uiteraard meerdere spaardoelen stellen. Zorg er wel voor dat je spaarplan voor 2024 overzichtelijk blijft. Stel bijvoorbeeld één langetermijndoel (bijvoorbeeld het kopen van een auto) en één kortetermijndoel, zoals het kopen van een tuinset. Vergeet ook niet om in het spaarplan rekening te houden met onverwachte uitgaven. Denk aan een nieuwe wasmachine of vaatwasser als de oude kapot gaat.

Stap 2: Maak overzicht van inkomsten en uitgaven

Voordat je weet wat je maandelijks kunt sparen, is het nodig om een goed beeld van je inkomsten en uitgaven te hebben. Neem gerust de tijd voor deze stap en maak een overzicht de belangrijkste kosten en verdiensten in het afgelopen jaar. Doorgaans zie je via internet bankieren eenvoudig in welke categorie je uitgaven vallen. Zet voor het maken van je spaarplan 2024 het volgende op een rij in Excel:

  • Inkomen

Denk hierbij aan je salaris inclusief vakantiegeld en een eventuele dertiende maand. Vergeet ook uitkeringen, toeslagen en alimentatie niet mee te tellen. Krijg je bepaalde zaken één keer per jaar uitgekeerd (bijvoorbeeld dertiende maand)? Deel deze door twaalf, zodat je het per maand kan opnemen in het spaarplan 2024.

  • Vaste lasten

Dit zijn de vaste kostenposten die je standaard in de maand kwijt bent. De vaak hoogste kosten zijn: hypotheek, huur, verzekeringen, abonnementen en gas, water en licht.

  • Huishoudelijke uitgaven

Hier vallen de overige uitgaven onder die je doet, waaronder boodschappen, het bezoek aan de kapper, kosten voor je huisdier en uitgaven voor ontspanning of sport. Deze uitgaven verschillen per maand. Je kunt dit middelen door al deze uitgaven bij elkaar op te tellen en door 12 te delen. Zo weet je globaal wat je gemiddeld per maand kwijt bent.

Stap 3: Bepaal wat je kan (be)sparen

Om je spaarruimte te bepalen, trek je simpelweg de uitgaven van de inkomsten af. Valt je spaarsaldo tegen of is deze zelfs negatief? Kijk dan hoe je kunt besparen. Een goed begin is de stofkam door je abonnementen halen. Dit zijn vaak kleine bedragen die bij elkaar opgeteld toch een behoorlijke kostenpost zijn. Daarnaast is een zelf gesmeerde boterham meenemen naar werk een stuk goedkoper dan lunch halen in de cafetaria. Als je kritisch heb gekeken naar je uitgaven, weet je met welke besparing je in het spaarplan voor 2024 rekening kunt houden.

Stap 4: Stel vast wanneer je het spaardoel kan halen

Nu je weet waarvoor je spaart en hoeveel je kunt sparen, is het tijd om te bepalen binnen welke termijn jouw spaardoelen zijn bereikt. Deel hiervoor het spaarbedrag door het maandbedrag dat je kunt besparen. Nu weet je precies hoeveel maanden je nodig hebt.

Stap 5: Start met sparen

Uiteraard moet het niet bij een plan blijven en begint de uitdaging om daadwerkelijk geld opzij te zetten. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een compleet nieuwe spaarrekening openen. Makkelijk is het aanmaken van spaarpotjes, een functie die bij veel banken mogelijk is. Vaak kun je ook een automatische spaaropdracht instellen. Zo voorkom je dat je het geld ongemerkt toch uitgeeft.

Neemt je spaarplan te veel tijd in beslag?

Duurt het jouw te lang voor je jouw spaarplan gehaald hebt? Je kunt je spaardoel sneller halen door geld te lenen. Houd er wel rekening mee dat je de lening met rente terug moet betalen. Dit moet passen bij je financiële situatie. Daar staat tegenover dat je sneller kunt genieten van je nieuwe auto of er eerder zonnepanelen op het dak liggen.

Benieuwd wat jij kunt lenen? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl