Welke invloed heeft klarna op het afsluiten van een lening?

maandag 9 december, 2024

Welke invloed heeft Klarna op het afsluiten van een lening?

Nu kopen en later betalen. Een handige optie die steeds meer webshops bieden. Veel van deze betalingen lopen via Klarna. Dit van oorsprong Zweedse bedrijf maakt het mogelijk om je spullen in huis te hebben voordat je betaalt. Op die manier geld lenen via Klarna kan wel gevolgen hebben als je een nieuwe lening wilt afsluiten. Zo loop je het risico dat de Klarna lening BKR geregistreerd wordt. Hoe zit dat precies?

Klarna is een grote speler op het gebied van achteraf betalen. Het in 2005 opgerichte bedrijf is inmiddels wereldwijd actief en wordt ook in Nederland veel gebruikt. De betaaldienst groeide fors in de afgelopen jaren, door de snelle opmars van webwinkels. Aan de groei zal voorlopig nog geen eind komen. Voor begin 2025 heeft Klarna plannen om aandelen uit te geven op de aandelenbeurs in New York.

Geld lenen via Klarna: hoe werkt het?

Doe je een aankoop in een webshop die geld lenen via Klarna ondersteunt, dan krijg je de volgende standaard opties:

  1. Betaal nu
    Deze optie maakt betalen mogelijk via een bankoverschrijving of creditcard. Klarna kan je zien als een tussenschakel tussen de webshop en jouw rekening. Het voordeel is dat de transactie direct wordt uitgevoerd, zonder dat je iedere keer jouw betaalgegevens hoeft in te voeren.
  2. Betaal binnen 30 dagen
    Hierbij bestel je eerst en betaal je later, in ieder geval binnen 30 dagen na de verzending van je aankoop. Is de aankoop niet wat je ervan had verwacht? Bij tijdig retourneren kan de betaling geschrapt worden. Deze vorm van geld lenen via Klarna is rentevrij, zolang je op tijd betaalt.
  3. Betaal in termijnen
    Een combinatie van de eerdere opties is betalen in termijnen. Zo ontvang je al wel je aankoop en kun je de betaling in drie gelijke betaling spreiden. De eerste betaling doe je direct bij aankoop. Vervolgens volgen na 30 en daarna na 60 dagen de resterende delen van de betaling.

Geld lenen via Klarna door achteraf te betalen is in principe renteloos. Het is wel belangrijk om tijdig te betalen. Bij betalingsachterstanden kunnen de kosten hard oplopen, zeker wanneer er sprake is van een incassotraject.

Klarna en BKR-registratie

Of je Klarna betaling BKR geregistreerd wordt, is vooraf afhankelijk van je betaalkeuze. Ga je voor direct betalen, dan geldt geen BKR-registratie. Dit is ook het geval bij achteraf betalen. Dit komt doordat je binnen 30 dagen terug moet betalen. Alleen bij leningen boven de 250 die langer dan een maand lopen, volgt een registratie in het BKR-register. Betalen in termijnen valt hier wel onder. Bij deze betaalmethode leen je geld via Klarna en betaal je het laatste deel van de lening pas na 60 dagen terug.

Een registratie in het BKR hoeft geen probleem te zijn als je een nieuwe lening af wil sluiten. Zeker als je de lening via Klarna netjes binnen de gestelde termijnen terugbetaalt. In die situatie zal je BKR-registratie een positieve code hebben, waardoor geldverstrekkers zien dat de Klarna lening geen betaalachterstand heeft. Is er wel sprake van een achterstand? Reken erop dat geldverstrekkers terughoudend kunnen zijn bij het beoordelen van een nieuwe leningaanvraag.

Gevolgen Klarna voor nieuwe lening

Dat geld lenen via Klarna een andere lening niet in de weg hoeft te staan, wil niet automatisch zeggen dat het geen gevolgen heeft. Geldverstrekkers kijken bij het verstrekken van leningen naar jouw financiële situatie. Naast je inkomen bepalen financiële verplichtingen wat je maximaal verantwoord kunt lenen. Leen je via Klarna een groter bedrag en betaal je dit in termijnen terug? Mogelijk daalt door deze schuld het maximale leenbedrag bij het afsluiten van een hypotheek of persoonlijke lening.

Jongeren risicogroep

Nu kopen en later betalen is handig, maar kan ook een risico zijn. Het is zo laagdrempelig dat je meer kunt uitgeven dan je eigenlijk hebt. Bovendien kunnen er problemen ontstaan bij niet tijdige terugbetaling. Vooral veel jongeren maken gebruik van Klarna of vergelijkbare aanbieders. Een groep die over het algemeen minder te besteden heeft en nog beperkt ervaring heeft met budgetteren.

Het kan gebeuren dat jouw kind onder de 18, zonder dat je het weet, spullen koopt op afbetaling via Klarna. Mogelijk kun je deze koop ongedaan maken. De verkoper is namelijk verantwoordelijk voor verkopen aan een minderjarige. Zelfs als een kind zich voordoet als volwassene, moet de verkoper aantonen dat dit met medeweten van de ouders is gedaan. Als dit bewijs ontbreekt, kan de koop en bijbehorende Klarna lening in principe ongedaan gemaakt worden. Een verzoek tot annuleren kan per brief of e-mail naar de verkopende partij. Vergeet niet om ook het gekochte product terug te sturen, al staat dat los van het annuleren van de lening via Klarna.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl