Hoeveel contant geld moet je in huis hebben voor noodgevallen?

donderdag 19 december, 2024

Contant geld thuis bewaren? Niet verstandig, zo was tot voor kort het gebruikelijke advies. Het geld kan kwijtraken, gestolen worden of je hond kan testen hoe smakelijk het is. Op dit moment klinkt een andere boodschap. Het nodige aan contant geld thuis bewaren, wordt opeens wel aangeraden. Waar komt die plotwending vandaag en hoeveel moet je dan aanhouden?

Wie recent de toespraak van NAVO-voorzitter Mark Rutte bekeek, herkende nauwelijks nog de vrolijke en goedlachse minister-president die hij ooit was. Rutte waarschuwde dat veel landen binnen de NAVO onvoldoende voorbereid zijn op oorlogssituaties. Hij riep daarbij op om defensiebudgetten te verhogen en vraagt inwoners dit te steunen. Deze oproep valt nauwelijks los te zien van het komende presidentschap van Trump, die al lang kritiek heeft op de bijdrage van Europese landen.

Contant geld achter de hand houden

Terug naar contant geld. De Nederlandsche Bank (DNB) adviseert huishoudens om contant geld achter de hand te houden voor noodgevallen. DNB-directeur Sleijpen stelt dat we er niet vanuit moeten gaan dat het betalingsverkeer altijd goed functioneert. “Er kunnen zich situaties voordoen waarin gedurende langere tijd de financiële dienstverlening verstoord raakt.’’ Daarbij zijn vooral cyberaanvallen een risico, die tegenwoordig net zo goed onder oorlogshandelingen kunnen vallen. Vanuit landen als Rusland en China worden ook nu al cyberaanvallen uitgevoerd op Europese bedrijven en instanties, met het veroorzaken van chaos als doel.

Een dergelijke aanval kan essentiële zaken platleggen, waaronder het betalingsverkeer, energievoorzieningen en communicatiemiddelen. Daar komt dan ook de oproep vandaan om te zorgen voor zaken als contant geld, een radio op batterijen en een zaklamp. Het Rode Kruis heeft op haar site een opsomming van de spullen die je nog meer aan een noodpakket kunt toevoegen. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan waterdicht verpakte lucifers en simpele zaken als kopieën van je paspoort, ID of rijbewijs.

Hoeveel contant geld moet je achter de hand houden?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komt begin volgend jaar met een aangescherpt advies. Hoeveel contant geld minimaal nodig is en in welke biljetten, kan onderdeel van dit advies zijn. Ook het hebben van een extra bankrekening of creditcard kan bij de aanbevelingen horen. Los van de banken kunnen ook digitale betalingssystemen als PayPal van nut zijn.

Een eerder advies van het Nibud is om minimaal € 50 aan contant geld aan te houden, met daarbij de kanttekening dat dit vooral gebaseerd is op korte verstoringen van het Nederlandse betaalnetwerk. Bovendien stamt het advies uit 2021, toen boodschappen en andere zaken beduidend goedkoper waren. Inmiddels wordt aangeraden om een bedrag aan contant geld voorhanden te hebben waarmee je enkele dagen vooruit kunt. Een huishouden met 4 personen heeft uiteraard een grotere buffer nodig dan een eenpersoonshuishouden.

Tips voor het bewaren van contant geld

Voor het bewaren van € 50 in huis hoef je geen uitgebreide voorzorgsmaatregelen te treffen. Dat wordt anders wanneer het om grotere bedragen gaat. Sommige maatregelen zijn eenvoudig door te voeren.  Verdeel het contant geld bijvoorbeeld over meerdere veilige plekken in huis om het risico te spreiden. Vermijd traditionele plekken zoals onder een matras of in de lege suikerpot in de kast. Heb je nog meer spullen van waarde in huis, zoals kostbare sieraden? Wellicht loont het om te investeren in een kleine brand- en inbraakwerende kluis. Koop bij voorkeur wel een model dat stevig aan de muur of vloer bevestigd kan worden.

Is je spaargeld veilig?

Zelfs wanneer je contant geld hebt, staat het meeste van je saldo nog steeds op je bankrekening. Hoe zit het met de veiligheid daarvan? Het is alweer even geleden dat spaargeld opnemen van buitenlandse banken als Icesave opeens niet meer mogelijk was. Dat had destijds met de financiën van de banken te maken en niet met een dreiging van buitenaf. Nu komt het risico uit een andere hoek. De NVB stelt dat bankklanten zich niet druk hoeven te maken over hun spaargeld. Cyberweerbaarheid is voor banken al jaren een topprioriteit, stelt de instantie. Hierdoor zijn banken naar eigen ‘heel goed voorbereid’ op allerlei dreigingen, waaronder cyberaanvallen.

Het voorbereiden op onverwachte dreigingen is geen overbodige luxe. Zie het als een verzekering. De kans op grote problemen is vooralsnog heel klein, maar je kunt ze niet uitsluiten. Mocht die hele kleine kans toch ineens realiteit worden, ben jij blij dat je toch het advies zoals contant geld hebt opgevolgd.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl