Hoe kun je geld lenen als ondernemer?

donderdag 26 maart, 2020

Meer dan 1,8 miljoen Nederlandse ondernemers en jij bent daar een van. Hoe kun je geld lenen als ondernemer? Een lening afsluiten als zzp’er of ondernemer blijkt niet altijd even makkelijk. Je hebt jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar nodig maar mogelijk ook een positief eigen vermogen. Een lening zonder jaarrekening als ZZP-er is gewoon erg moeilijk om te realiseren.

Geld lenen voor privédoeleinden

Ondernemers hebben net als ieder ander soms behoefte aan een privé lening. Dit is een lening voor privédoeleinden. Denk maar eens aan een autolening, geld lenen voor een verbouwing of iets anders. Bij het afsluiten van een consumptief krediet heb je de keuze uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Wie in loondienst is kan vrij makkelijk een lening aanvragen. Als ondernemer heb je geen stabiel inkomen en moet je aantonen dat je de lening terug kunt betalen. Dit vraagt wat meer voorbereiding.

Zo leen je geld als zelfstandig ondernemer

Hoe sluit je een lening als ondernemer af wanneer je geen loonstrookjes of arbeidscontract hebt? De kredietverstrekker vraagt van de ondernemer jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar. Hierbij is het de bedoeling dat de jaarrekeningen positieve cijfers bevat.

Afhankelijk van de situatie heeft de onderneming een positief eigen vermogen nodig. Dit is als zzp’er wat lastiger, omdat zakelijk en privé vaak door elkaar lopen. Voor de BV, NV of andere ondernemingsvormen moet het geen probleem zijn om dit aan te tonen. De boekhouder of accountant kan hierbij helpen.

Hoe ziet dat uit, de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar? Het gaat hier om jaarrekeningen van volledige boekjaren, dus niet ergens halverwege het jaar gestart. Ben je bijvoorbeeld halverwege 2016 als ondernemer begonnen? Dan gelden alleen de jaarrekeningen van 2017, 2018 en 2019. Uiteraard neem je altijd de jaarrekeningen van de laatste drie jaar.

Geld lenen als ondernemer voor het bedrijf

Wil je geld lenen als ondernemer en is dit als zakelijke lening bedoeld? Hiervoor gelden andere voorwaarden. Voor een zakelijk krediet kun je ook bij ons terecht tot een bedrag van 250.000 euro. Hiervoor geldt een apart aanvraag traject. Ben je geïnteresseerd in een dergelijke financiering, stuur dan even een mailtje naar info@becam.nl en we gaan graag met je in gesprek.

Persoonlijke lening voor privédoeleinden

Eindelijk een nieuwe auto, die lang geplande verbouwing of een camper/vakantie. Geld lenen voor privédoeleinden kan óók als je ondernemer bent. Je gebruikt het geld voor alles dat niet binnen de onderneming valt. Overigens zijn er startende zzp’ers die een privé lening afsluiten voor de opstart van hun bedrijf. Houd er rekening mee dat je het leendoel soms door moet geven.

Een persoonlijke lening is een interessante leenvorm. De rente en looptijd staan vast, ongeacht of de rente tussendoor stijgt. Hierdoor heb je meer zekerheid en weet je wat je maandelijks betaalt. Loopt de onderneming goed en heb je een financiële meevaller? Los dan voortijdig op je persoonlijke lening af, dit bespaart op de kosten. Tussentijds of vervroegd aflossen kan bij Becam altijd boetevrij.

Doorlopend krediet als ondernemer afsluiten

Met een doorlopend krediet creëer je meer financiële ruimte. Dit komt omdat reeds afgeloste bedragen opnieuw opneembaar zijn. Het doorlopend krediet kenmerkt zich door een variabele rente en looptijd (maximaal 15 jaar looptijd). Het maandbedrag staat vast, of de rente nu stijgt of daalt. Doordat je weet wat je maandelijks betaalt kun je hier als ondernemer rekening mee houden. Uiteraard is er altijd de mogelijkheid om tussentijds boetevrij af te lossen.

Zo sluit je een lening als ondernemer af

Maak bij Becam een proefberekening, zodat je ziet hoeveel je leent tegen welke rente en maandlasten. Via de online ‘mijn omgeving’ vraag je heel eenvoudig een of meerdere offertes aan. Dankzij de snelle werkwijze heb je deze offertes binnen twee uur, zodat je deze direct met elkaar vergelijkt. Je kunt vervolgens alle tijd nemen om deze te bestuderen.

Ga je akkoord met een offerte? Dan vraagt Becam naar een aantal gegevens waaronder de jaarrekeningen en het vermogen van de onderneming. Zorg dat je deze gegevens bij de hand hebt, dan verloopt een lening afsluiten nog sneller.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Naast materie deskundige houdt hij zich dagelijks bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen.

"Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt"

"Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan"

jeroen@becam.nl