Geld lenen in Coronatijd

vrijdag 12 juni, 2020 Geld lenen

Kan je nog geld lenen in de coronatijd? Een vraag die veel mensen zich gesteld hebben en nog stellen. De coronacrisis heeft het leven van veel mensen op zijn kop gezet. Waarbij de semi lockdown op 16 maart een van de dieptepunten was. Scholen, horeca en andere uitgaansgelegenheden werden gesloten, evenementen en sportwedstrijden werden gecanceld en een groot deel van Nederland ging vanuit huis werken. Het werd stil op de straten. Ondanks dat kan er nog wel geld geleend worden.

Klanten

Geld lenen heeft te maken met vertrouwen. Het vertrouwen van banken dat mensen geleend geld terug gaan betalen. En ook het vertrouwen van consumenten om een investering te doen en dat zij het geld terug kunnen betalen. De coronacrisis neemt veel onzekerheid met zich mee. Kan ik mijn bestaande lening nog wel betalen? Hoe lang moeten we thuis blijven werken? Heb ik over een aantal maanden überhaupt nog wel werk? Al deze vragen hebben er voor gezorgd dat minder mensen aanvragen voor een lening zijn gaan doen. De consumenten die een aanvraag voor een lening doen vragen vaak een kleinere lening aan.

Vertrouwen neemt weer toe

Inmiddels zien we dat het vertrouwen herstelt. De maatregelen versoepelen. De economie gaat meer en meer open. Dit vertrouwen zorgt er voor dat mensen weer geld durven te lenen. Werd in de maand april nog voornamelijk geld geleend voor het oversluiten van een (te) dure lening, een auto of huisraad. In mei en juni neemt het aantal aanvragen voor een verbouwing, een caravan of een boot ook weer toe. Klanten kiezen daarbij voornamelijk voor een lening met de zekerheid van een vaste rente, looptijd en maandtermijn. De persoonlijke lening.

De Bank

Ook banken houden rekening met de coronacrisis. Direct na de uitbraak hebben de meeste banken maatregelen getroffen voor bestaande klanten met betalingsmoeilijkheden door de coronacrisis. De maatregelen variëren per bank van een betaalpauze van 3 maanden tot maatwerk per klant.

Hiermee proberen banken er voor te zorgen dat klanten niet in de problemen komen. Daarnaast zien we dat banken wat strenger zijn geworden bij de acceptatie van nieuwe klanten. Zo vragen banken extra bankafschriften op, en worden bij tijdelijke- en uitzendcontracten extra voorwaarden gesteld door een deel van het inkomen mee te nemen in plaats van het volledige inkomen. We zien dus dat banken dit inkomen niet volledig meer meenemen. Hierdoor kan er minder geleend worden op hetzelfde inkomen als voor de coronacrisis.

Zelfstandig ondernemers

Naar het inkomen van een zelfstandig ondernemer wordt ook kritischer gekeken. Neemt niet weg dat ondernemers nog steeds geld kunnen lenen! Het is dan belangrijk dat er de afgelopen 3 jaren voldoende winst is gemaakt en dat er in 2019 sprake is van een positief eigen vermogen en werkkapitaal. Daarnaast stelt de bank aanvullende vragen over de coronacrisis. De bank wil van een ondernemer weten hoe zijn bedrijf geraakt wordt door de coronacrisis. Bedrijven die over de afgelopen jaren positieve cijfers kunnen overleggen en ook tijdens de coronacrisis geld zijn blijven verdienen lenen dus nog steeds geld.

Vaste baan? Voorwaarden zijn ongewijzigd

Tegenover het kritischer kijken naar tijdelijke- en uitzendcontracten en zelfstandig ondernemers staat dat de voorwaarden voor mensen met een contract voor onbepaalde tijd, pensioenuitkering en arbeidsongeschiktheidsuitkering ongewijzigd zijn. Deze mensen kunnen net zoals voor de coronacrisis lenen. Sterker nog sinds een aantal weken kunnen alle consumenten geld lenen tegen een lagere rente. Inmiddels hebben 2 banken hun rentetarieven verlaagd. Een belangrijk signaal dat ook banken weer meer vertrouwen hebben in de toekomst.

Kan ik nog geld lenen in coronatijd?

Kan je nog geld lenen in de coronatijd? Ja, dat kan. Werd er in het begin van de coronacrisis nog minder geleend. De laatste weken lenen mensen weer meer. Er worden niet alleen meer leningen afgesloten. De bedragen die mensen lenen zijn ook hoger. Natuurlijk, banken zijn nog kritischer naar de financiële situatie van de klant gaan kijken. Daar staat echter tegenover dat de eerste banken hun rente hebben verlaagd. Zowel bij de klant als bij de bank zien wij een herstel van vertrouwen. Onze verwachting is dat dit herstel de komende maanden door zal zetten. En als het even mee zit kunnen de banken hun tijdelijke strengere acceptatievoorwaarden nog dit jaar opheffen. Coronacrisis of niet, wij zijn in ieder geval open en klaar om u te helpen aan een passende lening.

Tjalling Heeringa

Tjalling is operationeel manager en senior kredietspecialist binnen Becam. Naast het efficiënt laten verlopen van de processen houdt hij zich het liefst bezig met complexe klantdossiers.

'Onze klanten een zo optimaal mogelijke klantbeleving bieden met behulp van ons volledig digitale proces is een prachtige uitdaging. Door onze jarenlange ervaring kennen wij alle vraagstukken en behalen wij het maximale resultaat voor onze klanten. 'Verantwoord lenen staat daarbij uiteraard voorop'

t.heeringa@nr7finance.nl