Betalingsproblemen als gevolg van Corona

maandag 28 december, 2020

Wat zijn de gevolgen voor de nabije toekomst als je een lening of hypotheek wil afsluiten? Het BKR ziet een toenemend aantal consumenten die deze vraag stellen. Kan ik nog een lening afsluiten als ik een betalingsachterstand heb gehad? Het BKR ziet dat 1 op de 5 mensen die in het verleden een betalingsachterstand hebben gehad binnen vier jaar een nieuw consumptief krediet (lening) hebben afgesloten. Onderzoek van Vereniging eigen huis toont aan dat dit ook geldt voor 1ste hypotheken.

Een BKR-registratie die hebt gekregen vanwege betalingsproblemen als gevolg van de huidige Corona crisis staat een nieuwe lening dus niet in de weg.

BKR-registratie en nieuwe lening

Uit het CKI register van het BKR blijkt dat betalingsachterstanden vanuit het verleden niet direct een probleem hoeft te zijn voor een nieuwe lening. Zo zijn er tienduizenden consumenten die, ondanks problemen in het verleden, inmiddels weer een in nieuwe lening hebben afgesloten. 1 op de 10 consumenten slaagt hier al in na 1 jaar en 1 op de 5 heeft na vier jaar een nieuwe lening afgesloten.

Verantwoorde lening afsluiten

Volgens Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter Stichting BKR; is het juist in deze tijd belangrijk dat mensen geld kunnen lenen, mits dit verantwoord is en past bij hun financiële situatie. Daarnaast roept hij op om wanneer er betalingsproblemen dreigen te ontstaan om tijdig aan de bel te trekken en in gesprek te gaan met de kredietverstrekker. Kredietaanbieders zijn vaak goed in staat te helpen. Hierdoor vergroot je de kansen dat er bij toekomstige kredietwensen mogelijkheden zijn om verantwoord geld te lenen.